Billigt i januari

Jag skrev igår om att vi är många som kan ha lite skralt i kassan så här i januari efter konsumtionsmånaden december. Ett tips är att försöka dra ner lite på matkostnaderna. Något som är billigt så här i januari är julskinkor. Jag såg i helgen att de reades ut för 20 kr/kg. Grymt bra pris! Julskinka är ju egentligen en vanlig kokt skinka men som kallas julskinka just under december. Egentligen är det bara griljeringen som varierar beroende på vilken säsong vi är i. Så passa på att köpa hem. Det finns massor av gott man kan göra på skinkan.

Nyttig och billig ost- och skinkpajSjälv gjorde jag idag en nyttig ost- och skinkpaj. Det finns massor av recept och varianter på hur man får sin pajdeg lite nyttigare. Själv tar jag och drar ner ordentligt på smöret och ersätter detta med kvarg. Blir riktigt bra! I fyllningen använder jag mager ost, i det här fallet blev det en 17%-ig Grevéost, och i äggstanningen tar jag lättmjölk och ägg. Bara pajen får stå till sig en stund funkar det lika bra med mjölk eller varför inte gräddmjölk (hälften, hälften). Var inte rädd för att testa dig fram. Det värsta som kan hända är att du misslyckas!

Första portionen pajMin paj blev helt perfekt!!! Jag hade lyckats riktigt bra den här gången, kanterna var riktigt krispiga, degen var helt perfekt och fyllningen fantastiskt smakrik och god. Perfekt att göra paj när du vill ta vara på diverse rester!

Ost- och skinkpaj

Lättare pajdeg

3 dl vetemjöl
50 g smör
1 dl kesella mager kvarg
ev. någon matsked kallt vatten

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

300 g skinka skurna i små kuber
3 dl riven mager smakrik ost
3 dl lättmjölk
4 ägg
salt och peppar

Tärna skinkan. Riv osten (om du inte köpt färdigriven ost). Blanda ihop ägg och mjölk, salta och peppra. Blanda ner skinka och ost. Häll i det förgräddade pajskalet. Strö lite malen paprika på toppen av pajen för extra fin färg. Grädda i 200 grader ca 25-30 minuter. Låt pajen stå till sig. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. kaffehörnan skriver:

    superbra tips, ser läckert ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *