Skralt i kassan efter jul?

December brukar vara en månad då pengarna har en förmåga att bara rulla iväg. Det är advent, jul och nyår och allt som följer med det som adventsfikor, julbord, fester, julmat, julklappar, nyårsfest med dyrare mat, raketer och champagne, etc etc. Barnen har jullov och kanske åker man iväg nånstans, utomlands eller fjällen, om inte annat till släkt och vänner. Ja, mycket pengar har gått åt för oss i alla fall.

Nu är det januari och många har vi skralt i kassan. Då passar det perfekt att laga och äta lite enklare och billigare maträtter. Köttfärs är billigt (49 kr/kg såg jag att det kostade på min lokala Hemköp) och bönor är ännu billigare. Varför inte laga till en mustig och god chili con carne som värmer gott i vinterkylan?!

Chili con carne går att variera på många olika sätt, tex med eller utan köttfärs, med vita bönor i tomatsås eller med naturella vita bönor, ha ner lite röda linser, goda grönsaker eller hackade soltorkade tomater, krydda efter eget smak och tycke.

Bra budgetmat!

Servera med grönsaker, ris, bulgur, couscous, potatis eller gör som vi – köp (eller baka) ett gott bröd som du doppar i chilin eller lägger chilin på. Jag åt två frallor och två stora portioner mat. Mums!

Chili con carne, 4-6 port

600 g köttfärs
1 burk krossade tomater
2 burkar vita bönor i tomatsås
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 paprika i valfri färg
salt, peppar, paprikapulver, chili

Hacka lök och paprika. Pressa vitlöken. Fräs detta. Smula ner köttfärsen och bryn den. Krydda efter egen smak med salt, peppar, paprikapulver och chili. Häll ned krossade tomater, vita bönor, vita bönor i tomatsås. Låt puttra. Minst 40 min, gärna upp till en timme.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.