Hemgjord pizza – gudagott!
På fredagar äter vi ganska ofta pizza eller hämtmat. Vem orkar stå i köket efter en lång arbetsdag?! Idag ansträngde jag mig dock till det yttersta och gjorde en middag som tog sin lilla tid. Det blev hemgjord pizza. Dels köttfärspizza med ägg, färska tomater och gul lök, dels skinkpizza med färska tomater, gul lök och färsk paprika. Bearnaisesås och sallad på sidan om. Jag gjorde allt från grunden. Både pizzadeg, tomatsås och köttfärssås. Sedan blev det en hel del ytterligare hackande (förutom till allt som ingick i köttfärssåsen) av toppingen på pizzan och salladen till samt rivning av pizzaosten. Pizza – snabbmat?! Näpp! Men gudagott kan jag lova att det blev. Tappade till slut räkningen på hur många bitar jag fick i mig. Ytterligare plus i kanten var att vi åter bjöds på en kanonvacker och varm kväll. Vi satt ute och åt och drack vin. Härligt!
Krämig köttfärssås, 5-6 port
800 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
4 msk tomatpuré
vatten
Arla creme fraiche paprika/chili
salt, peppar, paprikapulver
Bryn köttfärsen i het panna (jag brukar inte använda något extra fett i pannan, det brukar inte behövas). Finhacka lök och riv vitlök och skalad morot. Häll ned lök, vitlök och morot i pannan och låt bryna tillsammans med köttfärsen. Krydda med salt, peppar och paprikapulver efter smak. Häll på tomatpuré och vatten och låt koka, minst 20 minuter. Jag låter min koka ca 40 minuter och behöver därför en hel del vatten. Rör om och fyll på med vatten med jämna mellanrum. När köttfärssåsen är så gott som klar, häll ned creme fraiche och låt koka ihop.
Pizzadeg, 4 port
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl vatten
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special för fluffigare deg)
Blanda jäst, socker, salt, olja och 37 gradigt vatten en bunke. Rör i mjöl. Ta lite i taget och knåda tills degen är fast och elastisk. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.
Tomatsås
6 färska tomater
2 hela vitlökar
2 paprikor
3 gula lökar
2 färska chilipeppar
1 morot
1 burk passerade tomater
Olja
Vitvinsvinäger
Salt
Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 150-175 grader i ca 1-1,5 h. När grönsakerna är rostade och rotfrukterna mjuka är de klara. Ta bort skalen från löken. Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med vitvinsvinäger och salt.
Senaste kommentarer