Godaste tårtan
Pinocchiotårta måste vara godaste tårtan som finns! Den har något som tilltalar de flesta smaker och kan anpassas efter egen smak, tycke och högtid. Vi gör den till exempel alltid till Filippas födelsedagskalas.
Helgens påsktårta blev givetvis en Pinocchio-tårta i påskskepnad. Mellanlagret fyllde jag med påskgul vaniljkräm, jordgubbstärningar samt blåbär och översta lagret toppades med vispad grädde och påskgodis. Otroligt vackert, gott och uppskattat av såväl stor som liten. Varför inte göra en Pinocchio-tårta i julskepnad till självaste julafton? Fyll mellanlagret med saffransgul vaniljkräm och skurna mandarin- eller apelsinklyftor och toppa översta lagret med grädde och krossade pepparkakor. Mums!
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Senaste kommentarer