Brasilianska nationalrätten Feijoada
Jag gillar att göra ett långkok under helgerna. Denna gång testade jag på ett recept på brasilianska nationalrätten feijoada från senaste numret av Allt om Mat (nr 2). Grytan ska med fördel stå till sig en till två dagar så det blir vår måndagsmiddag. Dock smakade jag givetvis av grytan och den var FANTASTISK!!! Vilka smaker!!! Och ändå har jag bara kryddat med salt och peppar (hade ingen tabasco hemma). Grytan fick sin smak bland annat av det rökta fläsket och chorizon som var riktig kvalitetskorv med hög kötthalt. Längtar till måndagsmiddagen!
Feijoada, 8 port
500 g torkade kidneybönor (eller svarta bönor)
700 g rimmat fläsk i bit
700 g benfri märgpipa
1 liter vatten
500 g rökt sidfläsk i bit utan svål
3 chorizokorvar
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 gröna paprikor
1 förpackning passerade tomater (500g)
3 lagerblad
1 tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
½ tsk tabasco
1 kruka koriander
Lägg bönorna i blöt i kallt vatten ca 12 timmar. Låt bönorna rinna av och lägg dem i en gryta. Eller använd färdigkokta bönor på burk (4 st a 400 g) och häll i dessa först mot slutet så de bara får ett uppkok. Lägg i rimmat fläsk och märgpipa i grytan och häll på vattnet. Koka upp och skumma väl. Skär det rökta fläsket i stora tärningar. Skär korven i ca 3 cm tjocka bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs fläsk, korv och lök i en stekpanna ca 5 min. Lägg det frästa i grytan. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg dem i grytan och tillsätt tomater och lagerblad. Låt grytan koka under lock ca 2½ timme tills bönorna är mjuka och köttet mört. Ta upp och skär bort fettet från det rimmade fläsket. Skär fläsket och märgpipan i stora bitar. Lägg tillbaka köttet i grytan och krydda med salt, peppar och tabasco. Grovhacka koriandern och blanda ner i grytan. Servera med en avokado- och mangosallad.
Avokado- och mangosallad med limedressing, 8 port
2 romansallad
3 avokador
2 mangor
1 liten rödlök
2 askar körsbärstomater a 250 g
Dressing:
2 lime
½ dl rapsolja
½ tsk salt
Halvera och pressa saften ur limen. Blanda med salt och olja i en skål. Riv salladen i bitar. Skala, kärna ur och tärna avokado och mango. Skala och strimla löken. Halvera tomaterna. Blanda sallad, avokado, mango, lök och tomater med dressingen. Servera salladen till grytan.
Well, you should probably call your dish a Swedish national dish, since you made up something else than our feijoada. In Brazil feijoada is always made with black beans. We do not use tomato on it, nor paprika, nor onions. We use tomato paprika and onions to make a dressing called ”vinagrete”. And, of course, we never serve it with avocado or mango! We serve ir with rice, farofa, vinagrete and orange!
Ja det var ett intressant recept. Det är säkert väldigt gott men tomatsås ingår inte i en riktig feijoada. Inte paprika eller heller… precis som M ovan säger 🙂
Men det verkade riktigt gott och salladen liknar sån som jag brukar göra (fast jag serverar den inte till feijoada :))
Kul med lite input! Nu är det ju inte jag som har ”kommit på” detta recept utan det är hämtat rakt av från Allt om mat. Det som står där är att man egentligen ska använda svarta bönor men att de valde röda kidneybönor för att få lite färg på skapelsen! Sen vad som ingår och inte i Feijoada vet ni säkert bättre än jag, men som sagt, receptet är hämtat från Allt om mat. Vad man än väljer att kalla denna rätt blev den supergod och salladen till lika god den!