Röding med bakad rotselleri
I lördags kväll bjöd vi över mamma på min favoriträtt just nu, röding med bakad rotselleri, ett recept från Niklas mat. Så enkelt att laga och så gott. Fisken smälter i munnen och rotselleripurén, som är så god i sig själv, passar perfekt till smakerna i fisken. En perfekt bjudrätt! Till maten gjorde jag en fräsch sallad med bland annat romansallad, körsbärstomater, mango och avokado. Vi hade även vitlöksbröd. Vi drack ett mycket dyrt rött vin, Waterford, (kostar ca 200 kr på systembolaget). Vinet fick jag och Mattias av en granne till Mattias föräldrar när Gustaf kom till världen. Vinet var gott, men inte så gott som man förväntar sig av ett så dyrt vin.
Röding med bakad rotselleri, 4 port
4 rödingfiléer, totalt ca 600 gram
2 st rotselleri
2 st schalottenlök
2-3 dl mjölk
olja
salt och peppar
färsk dill
Sätt ugnen på 150 grader. Skala rotsellerin med kniv så att all jord försvinner. Skär den skalade rotsellerin så att varje selleri bildar en stor kub. Lägg de bortskurna bitarna i en kastrull. Skär de stora kuberna i mindre, jämnstora, tärningar. Skala löken och skär dem i skivor. Lägg tärningarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg hälften av löken på plåten med rotselleritärningarna och hälften i kastrullen. Ringla olja över kuberna och ställ in i ugnen.
Häll olja i en ugnsfast form och lägg ner fisken med skinnsidan nedåt. Salta och peppra på köttsidan. Ställ in fisken i ugnen tillsammans med rotsellerin i ca 15-20 min. Häll mjölk i kastrullen så att det precis täcker rotsellerin och löken. Koka på svag värme tills rotsellerin är mjuk. Mixa den till en slät puré och smaka av med salt.
Lägg rödingfiléerna på en tallrik med skinnsidan uppåt och drag försiktigt av skinnet. Vänd tillbaka fisken och lägg de rostade selleritärningarna ovanpå. Klicka purén bredvid och dekorera med färsk dill.
Senaste kommentarer