Kyckling och linsgryta i Crock Pot

Dags att laga Kyckling och linsgryta i Crock Pot

Dags att laga Kyckling och linsgryta i Crock Pot

Den här årstiden passar en varm och vällagad gryta extra bra. Är det kallt ute behöver man något som värmer gott i magen. Riktig comfort-food om man så säger. Idag har jag lagat en kyckling och linsgryta i min Crock Pot (går lika bra att göra i en gryta på spisen) som verkligen kan gå under benämningen comfort-food. Passar lika bra till vardags som på helgen.

Jag bryner kycklingen innan tillagning i Crock Pot.

Jag bryner kycklingen innan tillagning i Crock Pot.

I med lök och kryddor.

I med lök och kryddor.

Tillsätt allt utom kikärtor och låt gå på tre timmar på hög effekt.

Tillsätt allt utom kikärtor och låt gå på tre timmar på hög effekt.

Jag får en hel del frågor varför jag ofta tillagar maten i min Crock Pot. Den här kyckling och linsgrytan går väldigt snabbt att svänga ihop i kastrull på spisen (ca 20 minuter) mot 4 timmar i min potta. Skillnaden är att när maten står så länge på låg temperatur kommer smakerna kommer fram, grönsakerna behåller sin stadga samt att många fler näringsämnen finns kvar. Det är också ett väldigt bekvämt tillagningssätt med Crock Pot. Man slipper röra om på spisen eller kolla i ugnen, man kan lämna Crock Pot på hemma utan tillsyn, maten lagar i princip sig själv och smakar för det mesta otroligt gott.

Efter tre timmar, tillsätt kikärtor, sambal, limesaft och smaka av med salt. Låt gå ytterligare en timme på hög effekt.

Efter tre timmar, tillsätt kikärtor, sambal, limesaft och smaka av med salt. Låt gå ytterligare en timme på hög effekt.

Kyckling och linsgrytan är fantastisk på många sätt. Dels innehåller den klimatsmart och mager kyckling, dels är den fullproppad med klimatsmarta linser och bönor. Nyttig som bara den! Grytan har fått en indisk touch med kryddor som gurkmeja, koriander, ingefära, vitlök och kardemumma. Kan säga att den blev magiskt god. Jag lovar att detta är en middag ni kommer vilja äta om och om igen! En av mina topp 5 rätter i Crock Pot. Receptinspiration från ICA.

Maten är färdig att servera.

Maten är färdig att servera.

Kyckling och linsgryta

Kyckling och linsgryta

Servera gärna med ris och/eller ett gott bröd, varför inte hembakta naan-bröd. Självklart goda grönsaker bredvid.

Kyckling och linsgryta, 4 port

500 g kycklinglår eller kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald kardemumma
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 msk fint riven ingefära
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 burk krossade tomater
1½ dl belugalinser (okokta)
1 burk kikärtor
2 msk kycklingfond
sambal oelek och limesaft efter eget smak och tycke
salt

Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn kycklingen runt om i Crock Pot-enheten eller i stekpanna på spisen. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Skiva den gula löken och finhacka vitlöken. Lägg ner i Crock Pot. Tillsätt de torra kryddorna och den rivna ingefäran. Häll i kokosmjölk, krossade tomater, linser och fond. Låt gå på hög värme i 3 timmar. Tillsätt kikärtorna i grytan, smaka av med limesaft, sambal och salt och låt gå ytterligare en timme på hög värme.

Servera gärna med ris och naanbröd.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *