Kyckling och linsgryta i Crock Pot
Den här årstiden passar en varm och vällagad gryta extra bra. Är det kallt ute behöver man något som värmer gott i magen. Riktig comfort-food om man så säger. Idag har jag lagat en kyckling och linsgryta i min Crock Pot (går lika bra att göra i en gryta på spisen) som verkligen kan gå under benämningen comfort-food. Passar lika bra till vardags som på helgen.
Jag får en hel del frågor varför jag ofta tillagar maten i min Crock Pot. Den här kyckling och linsgrytan går väldigt snabbt att svänga ihop i kastrull på spisen (ca 20 minuter) mot 4 timmar i min potta. Skillnaden är att när maten står så länge på låg temperatur kommer smakerna kommer fram, grönsakerna behåller sin stadga samt att många fler näringsämnen finns kvar. Det är också ett väldigt bekvämt tillagningssätt med Crock Pot. Man slipper röra om på spisen eller kolla i ugnen, man kan lämna Crock Pot på hemma utan tillsyn, maten lagar i princip sig själv och smakar för det mesta otroligt gott.
Kyckling och linsgrytan är fantastisk på många sätt. Dels innehåller den klimatsmart och mager kyckling, dels är den fullproppad med klimatsmarta linser och bönor. Nyttig som bara den! Grytan har fått en indisk touch med kryddor som gurkmeja, koriander, ingefära, vitlök och kardemumma. Kan säga att den blev magiskt god. Jag lovar att detta är en middag ni kommer vilja äta om och om igen! En av mina topp 5 rätter i Crock Pot. Receptinspiration från ICA.
Servera gärna med ris och/eller ett gott bröd, varför inte hembakta naan-bröd. Självklart goda grönsaker bredvid.
Kyckling och linsgryta, 4 port
500 g kycklinglår eller kycklingfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald kardemumma
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 msk fint riven ingefära
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 burk krossade tomater
1½ dl belugalinser (okokta)
1 burk kikärtor
2 msk kycklingfond
sambal oelek och limesaft efter eget smak och tycke
salt
Skär kycklingen i mindre bitar. Bryn kycklingen runt om i Crock Pot-enheten eller i stekpanna på spisen. Ställ tillbaka grytan på tillagningsenheten. Skiva den gula löken och finhacka vitlöken. Lägg ner i Crock Pot. Tillsätt de torra kryddorna och den rivna ingefäran. Häll i kokosmjölk, krossade tomater, linser och fond. Låt gå på hög värme i 3 timmar. Tillsätt kikärtorna i grytan, smaka av med limesaft, sambal och salt och låt gå ytterligare en timme på hög värme.
Servera gärna med ris och naanbröd.
Senaste kommentarer