Det missade inslaget
Det är sällan jag hinner se någon morgontv. På vardagsmorgnar är det ju helt omöjligt. Oftast åker jag till jobbet redan vid halv sex på morgonen. Detta för att sedan kunna hämta barnen någorlunda tidigt på eftermiddagen. Nu börjar de bli så pass stora (6 och 9 år) att de inte har samma behov att bli hämtade tidigt samt att inom kort kommer de att klara av och vilja vara hemma själva någon timme innan jag själv kommer hem.
På helgerna är lördagar enda chansen till att kunna kolla på morgontv. På söndagarna har Gus fotbollsträning tidigt på morgonen och så här i början är vi med på sidan av planen och kollar.
Men i vilket fall, i lördags morse i sängen under intagande av god lördagsfrukost skulle jag ta tillfället i akt att slå på morgontv och kolla. Barnen bråkade för fullt i en annan del av huset och jag var tvungen att springa fram och tillbaka mellan sängen och barnen för att stävja bråken. Det blev inte mycket tittande direkt (suck). Men ett inslag ville jag se. Det var Mitt kök med Tommy Myllymäki och Lisa Lemke. De skulle nämligen laga klassikern torsk med ägg och räkor. Tror ni jag fick se inslaget – icke… Just då var det tydligen extra mycket kris. Tur det finns webtv och recept på webben!
Rätten såg så god ut att det faktiskt blev kvällens middag. Jag ökade mängden fisk eftersom vi skulle ha lunchlådor och skippade det brynta smöret (passar bättre typ på helgen eller när man vill slå på lite extra) och gjorde istället en remouladsås som jag serverade till. Blev en fantastiskt god och nyttig middag! Kommer jag garanterat att laga till fler gånger.
Torsk med räkor och pepparrot, 4 port
600 g torsk
300 g räkor
6 ägg
15 cm pepparrot
1 citron
1 kruka dill
200 g smör
600 g potatis
smör till stekning
Tornera, dvs skala potatisen med kniv så du får sex kanter. Spara det som skärs bort, kan till exempel friteras. Koka potatisen i saltat vatten samt koka äggen i ca 6 minuter.
Riv äggen på ett rivjärn på den grova sidan. Blanda rivet ägg med skalade räkor och nyriven pepparrot i en bunke. Tillsätt hackad dill och blanda runt.
Skär klyftor av citronen.
Stek fisken först i en varm panna i olja, sänk sedan temperaturen och fortsätt steka på andra sidan i smör. Slå det smälta smöret hela tiden över fisken så att den ger smak och tillagar den.
Bryn avslutningsvis smöret i en kastrull, spara en klick smör till slutet för att kyla ner det brynta smöret. Rör med jämna mellanrum i kastrullen så att inte smöret bränner. När smöret fått en bärnstensfärg och doftar nötigt är smöret klart. Ta bort det från värmen och blanda ner den sista klicken smör.
Servera fisken med kokt potatis, garnityret som består av räkor, dill, ägg och pepparrot samt brynt smör och en citronskiva.
Remouladsås
2 msk majonäs
2 dl kvarg
4 msk hackad inlagd gurka
1 msk senap
salt och peppar
Rör ihop såsen och smaksätt försiktigt med salt och peppar. Låt såsen stå till sig innan den serveras.
Senaste kommentarer