Färdigkryddad Porchetta till söndagsmiddag
När jag storhandlade på ICA Maxi i lördags köpte jag hem en färdigkryddad och uppbunden Porchetta som jag länge varit nyfiken på. Porchetta är en italiensk kötträtt på fläskkarré eller fläsksida som man skär till en större och tunnare bit, fyller med vitlök, fänkål och rosmarin och sedan rullar ihop till en rulle. Rätten som kräver lite tid ugnen men ger annars minimalt med arbete. Använd termometer och tillaga tills den har en innertemperatur på 70 grader. Det tar ca 3 timmar. Till köttet kan man servera klyftpotatis, pasta, sallad eller bröd. Det mesta passar!
Porchettan blev till en fantastisk söndagsmiddag som min fantastiska make tillagade. Tillsammans med nyttiga klyftpotatis gjord i Airfryer och en gräddsås blev det här en riktig festmåltid. Köttet var fantastiskt saftig och god med mycket smak. Potatisen krispig och god och såsen – alltså säger bara WOW! Magiskt god! Ungarna slickade bokstavligen tallrikarna (och det hade även jag gärna gjort). Det här kommer vi definitivt laga fler gånger.
Receptet på såsen hittade Mattias på en annan blogg. Han jag gjorde dock om den en aning och resultatet blev underbart!
Porchetta och sås
Värm ugnen till 125°. Baka porchettan i ugnen ca 3 timmar tills den har en innertemperatur på 69°.
Medans porchettan är i ugnen kan du förbereda potatisen, skala och skär i små klyftor.
Ta ut porchettan och höj temperaturen till 225°.Ställ tillbaka formen i ugnen och låt den stå kvar tills köttet är 73°. Ta ut köttet och svep in det i smörpapper i 20-30 minuter. Obs! Spara köttsaften till såsen.
Använder du Airfryer så kan du nu börja tillaga klyftpotatisen. Ca. 30 min på max värme, rör om var 10:e minut.
Häll köttspadet i en kastrull och häll på 2,5 dl grädde. Fyll på med 1 msk kalvfond och 1 tsk soya. Krydda/peppra efter smak. Låt koka upp och sjud tills du får den konsistens du vill ha.
Skär upp köttet i skivor och servera en fantastiskt trevlig söndagsmiddag!
1 svar
[…] 8. Färdigkryddad Porchetta till söndagsmiddag – Leva sunt […]