Värmande linssoppa i vinterkylan
Kylan slog till rejält i helgen. Till och med här i Stockholm var det isande kallt. -19 grader hade vi hela förmiddagen och fram till lunch. Sedan steg temperaturen till mer normala nivåer. Kallt och snöigt är det i alla fall och vad passar då inte bättre än värmande linssoppa i vinterkylan?! Soppa är nyttigt, billigt och perfekt mat nu när plånboken är tunn efter jul och nyår. Dessutom är den perfekt att ta med sig i en termos för värmande lunch i pulka- eller skidbacken eller skridskobanan. Jag har tillagat soppan i min Crock-Pot men fungerar utmärkt att göra i gryta på spisen, precis som i ursprungsreceptet.
Jag valde att fräsa mina grönsaker i grytan innan tillagning i Crock-Pot. Huruvida det är en nödvändighet eller inte beror på smak och tycke. Jag anpassade också receptet efter vad jag hade hemma i grönsakskylen. Det är det bästa med recept tycker jag. Se dom som en inspiration, inte något som måste följas slaviskt.
Linssoppan var verkligen sagolikt god. De orientaliska kryddorna satte piff och extra sting och värmde kroppen inifrån och ut. En linssoppa har annars en förmåga att vara ganska smaklös och trist. Toppa soppan med creme fraiche, färska örter och något crunchigt, tex rostade pumpakärnor. Servera ett gott, hembakat bröd till soppan så blir måltiden komplett!
Orientalisk linssoppa, 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 2 msk raps- eller solrosolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk kanel
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 1/2 dl röda linser
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
1 morot
1 röd paprika
1 gul paprika
2 selleristjälkar
salt och peppar
3 msk hackad persilja
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i tärningar. Skär öven paprika och selleri i tärningar. Skölj linserna. Fräs samtliga grönsaker och rotfrukter några minuter i oljan i en gryta på spisen. Rör i kryddorna och lägg ner linserna. Låt fräsa någon minut ytterligare. Lägg över i din Crock-Pot.
Häll på buljong, krossade tomater och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Låt gå på svag värme i 5 timmar. Tillsätt mer buljong under tiden ifall det behövs. Toppa med creme fraiche, hummus eller liknande, färska örter samt något crunchigt, tex rostade pumpa- eller solroskärnor. Servera med ett gott bröd.
Källarfranskor, 8 st
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 msk socker
3/4 tsk salt
1 1/2 msk olja
6-7 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med fingervarmt (37 grader) vatten. Blanda i övriga ingredienser. Knåda degen smidig. Forma åtta frallor, vänd i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på plåt och låt jäsa under bakduk 40 min. Grädda bröden 10-12 min på 250 grader. Låt svalna på galler.
Senaste kommentarer