Färgen påverkar våra val

Färgen påverkar våra val

Färgen påverkar våra val

Jag läste en rolig undersökning om hur färgen påverkar våra val när det kommer till mat. Ofta tänker vi på att servetter, ljus, blommor och duk ska matcha varandra i en snygg dukning när det är kalas eller fest. Men istället kanske man bör matcha efter vad som kommer att ligga på tallrikarna. Vilken färg man väljer på tallrik, servett och duk kan påverka hur man uppfattar smaken på maten och hur mycket som läggs upp.

Vems frukost kommer smaka bäst?

Vems frukost kommer smaka bäst?

Blått gör att rätten känns mindre salt. Färgen är bra tillsammans med gula och orange kontrastfärger och passar bra om du serverar t ex ägg, curry och indisk mat.

Rosa minskar den beska smaken och får maten att smaka sötare. Röda och rosa färger passar perfekt för att framhäva söta desserter och framför allt desserter med röd garnityr.

Gult höjer sura smaker och minskar sötman. Passar bra när du serverar fisk eller skaldjur. Färgen är aptitlig tillsammans med grönt och passar fint till en sallad.

Grått ger en lyxig känsla och en rikare smak till lättare måltider. Komplettera mindre färgsprakande rätter med gråa servetter eller tallrikar. Passar bra till medelhavsmat.

Studier visar att vi lägger upp ungefär 30 procent mer på en tallrik som saknar färgkontraster till maten. Finns det däremot skillnader i färgen på maten och tallriken, duken och servetten lägger vi upp ungefär 10 procent mindre. På samma sätt lägger vi upp mindre portioner på mindre tallrikar. En hel vetenskap med andra ord!

Nu har Tork, ett varumärke inom SCA, tagit fram en inspirationsguide till hur du höjer smakupplevelsen med hjälp av färg. Jag har testat här hemma med olika färger på servetterna men varken jag eller övriga familjemedlemmar har märkt någon större skillnad. Faktum är att servetter inte är något majoriteten av familjemedlemmarna bryr sig om. Det äts ofta med händerna och blir kladdigt både här och där men servetterna förblir ändå orörda konstigt nog. Tror därför inte att vi är någon bra testfamilj 🙂 !

*** Servetterna har jag fått i ett produktutskick men inlägget skrivs på eget initiativ och åsikterna är helt mina egna ***

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *