Superpizza gjord på ölrester

Pizzeria 800 Grader

Pizzeria 800 Grader

Lika varmt inne som namnet på restaurangen säger.

Lika varmt inne som namnet på restaurangen säger.

Vi har bara ett jordklot och det måste vi vara rädda om. Ta vara på och vara rädd om jordens resurser. Vi är många som försöker leva mer klimatsmart. Man äter mer vegetariskt, handlar närodlat och ekologiskt och tar hand om sina rester. Just rester har företaget Norrlands Guld Ljus tagit fasta på. De försöker ta hand om sina restprodukter från ölbryggningen genom att tillsammans med pizzerian 800 Grader i Stockholm ta fram en superpizza gjord på ölrester.

Chiara Organica, som pizzan döpts till, är gjord på en pizzadeg som innehåller 1/3 ekologisk drav, toppat med tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika.

Chiara Organica, som pizzan döpts till, är gjord på en pizzadeg som innehåller 1/3 ekologisk drav, toppat med tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika.

Vid öltillverkning bildas något som kallas drav, en ekologisk restprodukt. Det här dravet som består av krossat kornmalt är rikt både på protein och fibrer. Det består av långa kolhydrater och endast 1.5% socker. Dravet funkar jättebra i matlagning och har tidigare använts i brödbakning. Nu testar man under en begränsad period att baka pizza av detta. Chiara Organica, som pizzan döpts till, är gjord på en pizzadeg som innehåller 1/3 ekologisk drav, toppat med tomatsås, mozzarella, parmesan och basilika. Pizzan kommer att serveras på 800 grader mellan den 15 och 22 juni och på festivalerna Way Out West och Popaganda under sommaren. Om experimentet faller ut väl är det inte omöjligt att även fler pizzerior kan baka på drav i framtiden.

Tillagningskök och restaurang i ett.

Tillagningskök och restaurang i ett.

Varm ugn vilket ger varm restaurang.

Varm ugn vilket ger varm restaurang.

Pizzan är förstås fortfarande en pizza men lite nyttigare än vanliga pizzor. Smaken blir grövre, brödigare och fylligare. Den har lägre GI, mer fibrer och högre proteininnehåll än vanliga pizzor.

Parmesan och basilika läggs på efter gräddning.

Parmesan och basilika läggs på efter gräddning.

Jag och maken var på 800 Grader och testade denna pizza. Jag hade aldrig varit på 800 Grader förut men hört så väl om restaurangen och dess mat. Bland annat på årets Gulddrake-utdelning där den vann kategorin Krog Budget.

Sista handen läggs på pizzan.

Sista handen läggs på pizzan.

“Fulpizzan har varit pursvensk basföda i årtionden. Med vedugnar, äkta parmaskinka och len buffelmozzarella pimpades så hämtmatsfavoriten, adiós fettdrypande gratängost. På Sigtunagatan 17 tas den grillade brödrätten nu till nya nivåer. Här några dussin steg från Vasaparken bakas klangrika pizzor komponerade med en tonträff som bara lyhörda kockar äger – umami-maffiga smaker, krispig textur, de läckraste tomater. Allt lagt på perfekt gräddade bottnar serverade till utmärkta viner och Spotifylistor vid långbord. Eller bärs hem i Ebba Grön-cool kartong. Poppis? Mycket.” 

Norrlands Guld Ljus. En klockren smakkompis.

Norrlands Guld Ljus. En klockren smakkompis.

En helt makalöst god pizza. Jag och Mattias åt 5-6 slice var!!!

En helt makalöst god pizza. Jag och Mattias åt 5-6 slice var!!!

Säger bara – WOW! En helt fantastisk pizza! Degen var grymt god och pizzan perfekt gräddad. Krispig, tunn botten och fantastiskt goda kanter. Toppingen var inget utöver det vanliga men helt makalöst god i all sin enkelhet. Alldeles rykande varm direkt från ugnen bidrog också till den grymma upplevelsen. Tror faktiskt att det är en av de godaste pizzor jag ätit. Till pizzan drack vi såklart Norrlands Guld Ljus. En klockren smakkompis.

Superpizzan eller ölpizzan får gärna vara här för att stanna om ni frågar mig och Mattias. 5 sunda av 5!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.