Våffeldagen 2015
På onsdag är det den 25 mars. Det betyder våffeldagen. Mina barn jublar! De älskar våfflor – jag och Mattias också för den delen. Vi äter det till middag varannan månad ungefär. Ofta tillsammans med en mättande god soppa. Ja, först soppa och sen våfflor såklart. Äter man inte soppa kan det annars krävas en himla massa våfflor för att bli ordentligt mätt.
Filippa har dans på onsdagar vid middagstid och måste då alltid äta före övriga familjen. Därför valde vi att fira våffeldagen redan idag istället för den 25e mars. Våfflor funkar lika bra på en måndag som på en onsdag.
Vi startade middagen med en färdigköpt Kelda Thaisoppa toppat med överbliven grillad kyckling från söndagens kycklingsallad. Thaisoppan äter vi ofta. Den är riktigt god, smakrik och nyttig. Barnen tycker den är för stark och brukar istället få Kelda Sparrissoppa. Det är bekvämt med färdigköpta soppor. Istället kan man lägga krutet på att göra sin egen våffelsmet.
Jag har faktiskt det bästa receptet på våffelsmet som finns. Det är noga framtaget och testat om och om igen. Det viktiga är att följa receptet till punkt och pricka – annars kan smeten lätt fastna i järnet och hela alltet blir misslyckat. Följer du bara receptet får du mycket smakrika, goda och framför allt frasiga våfflor.
Jag fick i mig en tallrik soppa med kyckling och tre våfflor. Två med glass och sylt och en med grädde och sylt. Sååå gott! Jag blev precis lagom mätt. Kan vi inte äta våfflor på onsdag också?!
Våfflor
100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.
Senaste kommentarer