Fläskfilégryta med het Stockholmare

När man är iväg på en längre båtresa, husvagnssemester eller liknande blir inte alltid matlagningen som man tänkt sig. Jag hade tänkt att planerat att göra Kreolsk gryta till middag men alla ingredienser fanns inte att finna. Jag anpassade receptet efter vad som fanns att köpa i den lokala Skärgårdsbutiken med dess begränsade utbud. Det resulterade i denna fyra veckor långa båtresas kanske godaste båtlagade middag, fläskfilégryta med het Stockholmare.

I grytan använde jag en korv vid namn ”Stockholmare”. Det orsakade många roliga kommenterar på sociala media 🙂 ! Att det blev just Stockholmare är en slump. Det var den korv jag hittade. Vilken smakrik korv som helst fungerar lika bra.
Vid första avsmakning tyckte vi grytan inte fick tillräckligt mycket bett. Vi tillsatte därför två rågade teskedar sambal oelek för hetta. Det satte verkligen pricken över i. Tänkt på att anpassa mängden sambal efter eget smak och tycke. Grytan ska ju vara ät- och njutbar!
Fläskfilégryta med het Stockholmare, 4 port
600 gram fläskfilé
4 Stockholmare eller annan smakrik korv
1 dl cornichons
1/2 dl cornichon-spad
1 hackad gul lök
5 cl balsamvinäger
2 rågade teskedar sambal oelek
4 dl grädde
salt och peppar
Skiva köttet, krydda med salt och peppar. Stek sedan och lägg i en gryta. Skiva korven, stek den och lägg den i samma gryta som köttet. Tillsätt cornichons, cornichon-spad, hackad lök, grädde och balsamvinäger. Låt koka ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och sambal. Servera med kokt ris.
Senaste kommentarer