Fläskfilégryta med het Stockholmare

Fläskfilégryta med het Stockholmare
Fläskfilégryta med het Stockholmare

När man är iväg på en längre båtresa, husvagnssemester eller liknande blir inte alltid matlagningen som man tänkt sig. Jag hade tänkt att planerat att göra Kreolsk gryta till middag men alla ingredienser fanns inte att finna. Jag anpassade receptet efter vad som fanns att köpa i den lokala Skärgårdsbutiken med dess begränsade utbud. Det resulterade i denna fyra veckor långa båtresas kanske godaste båtlagade middag, fläskfilégryta med het Stockholmare.

Man tager vad man haver och skapar magi!
Man tager vad man haver och skapar magi!

I grytan använde jag en korv vid namn ”Stockholmare”. Det orsakade många roliga kommenterar på sociala media 🙂 ! Att det blev just Stockholmare är en slump. Det var den korv jag hittade. Vilken smakrik korv som helst fungerar lika bra.

Vid första avsmakning tyckte vi grytan inte fick tillräckligt mycket bett. Vi tillsatte därför två rågade teskedar sambal oelek för hetta. Det satte verkligen pricken över i. Tänkt på att anpassa mängden sambal efter eget smak och tycke. Grytan ska ju vara ät- och njutbar!

Fläskfilégryta med het Stockholmare, 4 port

600 gram fläskfilé
4 Stockholmare eller annan smakrik korv
1 dl cornichons
1/2 dl cornichon-spad
1 hackad gul lök
5 cl balsamvinäger
2 rågade teskedar sambal oelek
4 dl grädde
salt och peppar

Skiva köttet, krydda med salt och peppar. Stek sedan och lägg i en gryta. Skiva korven, stek den och lägg den i samma gryta som köttet. Tillsätt cornichons, cornichon-spad, hackad lök, grädde och balsamvinäger. Låt koka ca 30 minuter. Smaka av med salt, peppar och sambal. Servera med kokt ris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.