Framtidens viktigaste produkt

Framtidens viktigaste produkt?

Framtidens viktigaste produkt?

Något jag tänker mer och mer på samt agerar utifrån är miljöfrågorna. Vi har bara en jord och den måste vi vara rädda om. En hållbar livsstil är en nödvändighet för allas överlevnad. Jag gör idag många fler medvetna och vettiga val i min vardag jämfört med för bara några år sedan. Det gäller allt från sopsortering/återvinning, val av bränsle och uppvärmning, köpa och sälja begagnat till att äta mer vegetariskt, köpa ekologiskt eller närodlat och minska matsvinnet genom att köpa mat som annars skulle kastas till halva priset.

Ta hand om rester är för mig en självklarhet. Varje år slänger varje svensk 22,2 kg mat. Ren mat, alltså inte skal och benrester, utan mat som hade gått att äta om den hade förvarats på rätt sätt. Det motsvarar ca 6 000 kr per hushåll och år. För att ytterligare dra mitt strå till stacken har jag nu införskaffat kanske framtidens viktigaste produkt.

FoodSaver Stream.

FoodSaver Stream.

På min köksbänk tronar idag en FoodSaver vakuumförpackare, en FoodSaver Stream. Det låter kanske trist men är en fantastisk produkt som förlänger hållbarheten på all sorts mat. Livsmedel kan få upp till fem gånger längre livslängd om de förvaras rätt. Det betyder att vi inte behöver slänga sådant som fortfarande går att äta. Det är snällt mot både miljön och plånboken.

Första testet - vacka färska kycklingfiléer.

Första testet – vacka färska kycklingfiléer.

Allt går att vakuumförpacka. Man kan vacka och förvara i frysen eller vacka och förvara i kylen. Antingen förpackar man i påsar av olika storlek eller i burkar av olika storlek. Allt beroende på vad det är för produkt/matvara man vill vakuumförpacka. Färska grönsaker och frukt, bakverk, oljor och vin till kött/fisk/fågel. Man kan till och med vacka chips och knäckebröd.

En enkel knapptryckning är allt som krävs!

En enkel knapptryckning är allt som krävs!

Jag har precis fått hem min FoodSaver vakuumförpackare och har bara börjat upptäcka alla dess fördelar. Det jag började med var att vacka och frysa in färska kycklingfiléer. Det var inget svårt alls. Typ bara lägga filéerna i en påse och trycka på en knapp. Helt otroligt vilken skillnad det blev storleksmässigt mot att lägga filéerna i en fryspåse på konventionellt sätt. Påsen blev verkligen liten och platt. Perfekt för mig som alltid har ont om plats i frysen (och jag har ändå två stora frysar). Och kan kycklingen hålla upp till fem gånger längre tid än normalt har jag vunnit ännu mer än bara utrymme.

Färdigt resultat! Tar mindre plats och håller längre tid!

Färdigt resultat! Tar mindre plats och håller längre tid!

Förutom att fortsätta testa att vakumförpacka mat är jag även sugen på att köpa en sous vide-kokare. Sous vide betyder ”under vakuum” på franska och sous vide går ut på att maten tillagas vid låg och precis temperatur under en längre period, alltså en slags långtidstillagning. Sous vide kräver att maten är vackad och med min FoodSaver vakuumförpackare har jag redan halva inne så att säga. Kokaren kostar ca 2000 kr på webben. Dyrt men jag har hört så mycket positivt om denna tillagningsmetod att det får det vara värt.

Nu har jag alltså tagit ytterligare ett steg mot att bli en mathjälte! Det känns riktigt bra!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Tommy Sahlin skriver:

    Jag köpte nyligen denna Russell Hobbs slökokare/sous vide, fungerar riktigt bra (jag har både slökokat och lagat sous vide med den flera gånger). Kostar en knapp tusing på tyska Amazon med fri leverans, och så får man två maskiner i en (tre faktiskt, eftersom den även kan ugnsrosta med termometer, vilket jag inte har testat ännu). Hör bara av dig om du har några frågor! /Tommy
    https://www.amazon.de/dp/B07VZYRX1R/ref=cm_sw_em_r_mt_dp_Oc-qFbPB20XJQ

  1. oktober 20, 2017

    […] här var ett utdrag ur Jessica Sundbergs recension och du kan läsa hela texten genom att klicka dig vidare till hennes blogg. Bilden ovan är också tagen av Jessica […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *