Från fastfood till smakupplevelse
Fast food har gått från något som är snabbt och enkelt till en verklig smakupplevelse. Två tydliga exempel är hamburgaren och pizzan som numera står i finrummet. Vad gäller hamburgaren tog det extra mycket fart med Flippin Burgers och har sedan bara växt och växt. Pizzor finns nu på mängder av finrestauranger. Att 800 grader vann kategorin Krog Budget på årets Gulddrake-utdelning är ett tydligt tecken på pizzans status. Näst på tur är kanske korven. Jag är övertygad att den kommer vinna mark framöver.
Vad gäller snabbmatens inträde i finrummet tror jag mycket har att göra med tillbehören. Dels köttkvaliteten i burgare och korv och toppingen på pizzan. Löjromspizza liksom! Dels ett sjysst bröd/deg. Dessa två komponenter är superviktiga och fäller garanterat avgörandet. Man är ute efter en smakupplevelse och ett hantverk, inte bara fylla magen med käk.
Pizzadeg gör jag oftast själv. Dock bakar jag sällan hamburgerbröd eller korvbröd. Vi köper, det är enkelt och gott. Korvbrödsbagarens korvbröd och Max Frisco hamburgerbröd är favoriterna. Pågen köper vi också.
Tillverkarna av korv- och hamburgerbröd satsar också på ett finare premiumsortiment som komplement till det ”vanliga”. Det är brioche, surdeg, Brooklyn-inspirerat, Frisco som sagt, dinkel, durum etc. Bröden kan också användas till annat än korv och hamburgare. På Korvbrödsbagarns YouTube-kanal tipsar kocken Davor Zadaric om hur man ur en lång tradition av klassiker kan skapa nya rätter och smaksättningar med enkla medel. Ett exempel är lobster rolls, dvs ett Bistro Brioche-korvbröd med lyxig fyllning.
Jag fick hem värdecheckar från Korvbrödsbagaren för att testa deras finaste bröd. Jag gjorde kycklinghamburgare och till dessa serverade jag Bistro Brioche hamburger buns. Ett saftigt, fluffigt, smörigt och smakrikt hamburgerbröd som verkligen sätter pricken över i.
Till en god köttig varmkorv serverade jag Bistro Brioche hot dog buns. Precis samma egenskaper och smak som hamburgerbrödet men tyvärr alldeles för stora korvbröd. Blir mer bröd med korv än korv med bröd. Passar garanterat bättre till en större tjockkorv, tex favoriten lammkorv.
Vi kommer garanterat att fortsätta köpa hem de finare bröden då och då, främst till helg eller när vi har besök.
Senaste kommentarer