Från fastfood till smakupplevelse

Fast food har gått från något som är snabbt och enkelt till en verklig smakupplevelse. Två tydliga exempel är hamburgaren och pizzan som numera står i finrummet. Vad gäller hamburgaren tog det extra mycket fart med Flippin Burgers och har sedan bara växt och växt. Pizzor finns nu på mängder av finrestauranger. Att 800 grader vann kategorin Krog Budget på årets Gulddrake-utdelning är ett tydligt tecken på pizzans status. Näst på tur är kanske korven. Jag är övertygad att den kommer vinna mark framöver.

Vad gäller snabbmatens inträde i finrummet tror jag mycket har att göra med tillbehören. Dels köttkvaliteten i burgare och korv och toppingen på pizzan. Löjromspizza liksom! Dels ett sjysst bröd/deg. Dessa två komponenter är superviktiga och fäller garanterat avgörandet. Man är ute efter en smakupplevelse och ett hantverk, inte bara fylla magen med käk.

Pizzadeg gör jag oftast själv. Dock bakar jag sällan hamburgerbröd eller korvbröd. Vi köper, det är enkelt och gott. Korvbrödsbagarens korvbröd och Max Frisco hamburgerbröd är favoriterna. Pågen köper vi också.

Tillverkarna av korv- och hamburgerbröd satsar också på ett finare premiumsortiment som komplement till det ”vanliga”. Det är brioche, surdeg, Brooklyn-inspirerat, Frisco som sagt, dinkel, durum etc. Bröden kan också användas till annat än korv och hamburgare. På Korvbrödsbagarns YouTube-kanal tipsar kocken Davor Zadaric om hur man ur en lång tradition av klassiker kan skapa nya rätter och smaksättningar med enkla medel. Ett exempel är lobster rolls, dvs ett Bistro Brioche-korvbröd med lyxig fyllning.

Kycklingburgare med Bistro Brioche hamburger buns.

Kycklingburgare med Bistro Brioche hamburger buns.

Supergott bröd!

Supergott bröd!

Jag fick hem värdecheckar från Korvbrödsbagaren för att testa deras finaste bröd. Jag gjorde kycklinghamburgare och till dessa serverade jag Bistro Brioche hamburger buns. Ett saftigt, fluffigt, smörigt och smakrikt hamburgerbröd som verkligen sätter pricken över i. 

Varm korv med bröd till lunch.

Varm korv med bröd till lunch.

Korv med Bistro brioche eller Bistro brioche med korv.

Korv med Bistro brioche eller Bistro brioche med korv.

Stor och liten.

Stor och liten.

Till en god köttig varmkorv serverade jag Bistro Brioche hot dog buns. Precis samma egenskaper och smak som hamburgerbrödet men tyvärr alldeles för stora korvbröd. Blir mer bröd med korv än korv med bröd. Passar garanterat bättre till en större tjockkorv, tex favoriten lammkorv.

Vi kommer garanterat att fortsätta köpa hem de finare bröden då och då, främst till helg eller när vi har besök.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *