Grymma bullar

Finns det någon mer svenskförknippad maträtt än köttbullar med potatismos, brunsås och lingonsylt?! Lika svenskt som Ikea och självklart förknippar man just Ikea med köttbullar och mos (och billig varmkorv såklart). Gott är det också! Jag älskar köttbullar. Potatismos är också jättegott men det får absolut inte vara pulvermos. Det har jag inte lagat, eller ätit, sedan jag var fattig student och förhoppningsvis kommer jag aldrig laga till det igen.

De flesta, både barn och vuxna, gillar dessutom köttbullar och det passar bra att äta året runt. Köttbullar är lika självklart på julbuffén, påskbuffén som midsommarbuffén.

Det finns jättebra köttbullar att köpa färdiga i butik (allt handlar om vad man är villig att betala) men det finns inget som slår hemrullade. Du vet exakt vad du får och kan styra över smak och innehåll själv. Köttbullar är också en sådan där perfekt rätt man kan laga till mycket av och ha på lut i frysen för framtida stressiga kvällar då man kanske inte hinner laga mat från grunden.

Hemgjorda köttbullar!

Hemgjorda köttbullar!

Jag lagade till en omgång köttbullar med min nya stekpanna från Scanpan och med Milda Kockens val. Jag slängde även i några kvistar timjan i stekfettet för extra smak. Jag hade lyckats riktigt bra med kryddningen av köttbullarna och stekfettet gav fin yta, supergod smak och timjankvistarna satte pricken över i. Det här receptet måste du pröva!

Köttbullar, ca 4 port

500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl vatten eller mjölk
1 ägg
1 liten riven gul lök
2 msk kalvfond
1 tsk senap
salt+peppar

Vispa ihop ägg, vatten/mjölk, ströbröd, senap, fond, riven lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i ca 10 min. Blanda i köttfärs och rör runt så allt blandas ordentligt. Smaka av med mer salt och peppar vid behov. Forma till runda köttbullar med sked doppad i vatten. Stek köttbullarna i smör tills de är genomstekta och krispiga på ytan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Fröken M skriver:

    Gud va gott !!
    Hemlagade köttbullar, mos, lingon och gurka är bland det absolut GODASTE som finns !
    Det var länge sedan jag gjorde det nu, men jag ska köpa hem lite nötfärs och göra ett rejält lass köttbullar 🙂

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *