Fredag och smörgåstårta

Det är fredag idag. Enligt mig veckans bästa dag. Man känner att man har en härlig, ledig helg framför sig. Den känslan är oslagbar! Vi firar ofta in helgen med något gott att äta och dricka.

Som i de flesta barnfamiljer har vi fredagsmys. Först brukar vi ha mys (hos oss är det för det mesta popcorn/chips/ostbågar, en drink eller skumpa till oss vuxna och läsk till barnen), följt av ett familjebad i utomhusspat och sedan går vi in och äter en god middag.

Ikväll bestod middagen av hemgjord smörgåstårta. Jag förberedde den redan igår och minnena hur jag stod och slet med smörgåstårtorna inför min 40-års fest väcktes genast till liv (fyyy tusan vilket jobb  – tre stora välfyllda smörgåstårtor men gott blev det). Jag tycker det är viktigt att fyllningen i smörgåstårtan får stå och dra till sig en stund, gärna över natten. Detta för att brödet ska bli saftigare och godare.

Jag gjorde ordning en grundröra bestående av 3 dl lättvispad grädde, 1 dl creme fraiche, 2 msk majonäs, salt och peppar. Smörgåstårtan bestod sedan av tre lager fyllning och kantskuren formfranska i fyra lager. Första lagret fyllning var en färdigköpt räkröra på burk (obs – köp en av hög kvalitet, det är räkor du vill ha, inte tillsatser och annat skumt). Andra lagret lite grundröra blandat med bredbar leverpastej med gurka. Tredje lagret lite grundröra blandat med hackat ägg och hackad rökt skinka. Sedan bredde jag resten av grundröran på det översta lagret bröd och toppade med färska räkor, rökt lax, ost och gurka. Kanterna pyntade jag med krossade ostbågar.

Behöver jag säga att det var gott?!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *