Bästa äppelmosen gör du själv
Jag håller fortfarande på att fixa med maten inför julen. Idag var det hemgjort äppelmos som stod på tur. Mattias kommer från Östersund och till jul äter vi som den norrländska traditionen bjuder alltid skinkstutar (tunnbröd, smör, äppelmos och senap). Mina svärföräldrar och en av svägerskorna har bakat tunnbröd i äkta tunnbrödstuga! Självklart måste vi då ha det allra bästa till, dvs extra fin julskinka och bästa äppelmoset.
Bästa äppelmoset gör man själv. Helt sockerfritt och supernyttigt dessutom.
I höstas plockade jag äpplen från vårt dignande äppelträd på tomten och frös in skurna klyftor i påsar. Några av dessa påsar tog jag fram och tinade upp idag. Ner med äpplena i kastrull, på med lite vatten och koka tills äpplena är mjuka. Här kan man sedan välja om man vill krydda moset eller inte. Man kan tex ha socker om man nu vill det, men jag vill ha det hemgjorda sockerfritt. Det håller inte lika länge i kylen då, men för oss spelar det ingen roll då vi åker till fjällen som vanligt över jul tillsammans med svärföräldrarna och svägerskorna. Moset går åt snabbare än man hinner blinka! Jag kryddade mitt mos med ytterst lite kanel. Det tycker jag ger en fin smak.
Nu blir det goda skinkstutar till veckan!
Senaste kommentarer