Vad är en bal på slottet?!

I februari gick mattävlingen Årets kock 2013 av stapeln här i Stockholm. Jag hade förmånen att bli inbjuden till eventet och det skulle bjudas på frukost och lunch tillagat av kockar av världsklass och under dagen skulle man dessutom få se och prova många spännande produktnyheter inom matsegmentet. Självklart ett event jag skulle gett min högra hand för att gå på. MEN, just den dagen var min sons förskola stängd och Gustaf var inte särskilt pigg på att följa med mamma på eventet. Han hade bestämt sig för att vi skulle gå till leklandet Stor & Liten. Och vad gör man inte för sina barn…?! Vad är en bal på slotet jämfört med glada barn!

En av nyheterna som presenterades under Årets Kock-eventet var den senaste smaken på Arla Kökets Creme Fraiche Gourmet. Årets smak är ingefära chili och den är utvecklad av Klas Lindberg, vinnaren av Årets Kock 2012. Den ska passa bra till kyckling, fläskkött, fisk och skaldjur.

I helgen såg jag den nya smaken i affären och köpte hem en burk. Jag hittade ett recept hos Arla som jag följde. Jag böt dock ut kycklingen mot fläskfilé och purjolöken mot vanlig gul lök.  Broccolin kokade jag istället för att råsteka (recept är enligt mig mest till för tips och inspiration, sedan kör jag efter vad som finns hemma samt egen smak och tycke).

Resultatet blev en helt okej fläskfilégryta. Själva creme fraichen var inte så het och smakrik som jag personligen hade önskat utan väldigt mild och nästan smaklös. Vill man ha mer hetta får man tillsätta mer chili och ingefära helt enkelt. Men gott var det!

Het kyckling med råstekt broccoli, 4 port

500 g kyckling lårfilé
1 msk smör
1 purjolök
2 dl Arla Köket crème fraiche gourmet ingefära&chili
1 hackad vitlöksklyfta
salt och peppar

500 g broccoli
1 msk smör
2 msk sesamfrön
rivet skal och saft av 1 st citron
salt och peppar

Skär filéerna i bitar. Skölj och skär purjolöken i ringar. Stek det i smör i en stekpanna. Rör ner crème fraiche och vitlök och låt koka på svag värme ca 3 min. Smaka av med salt och peppar. Dela broccolin i bitar och stek den i smör i en stekpanna 2–3 min. Lägg i sesamfrön på slutet. Tillsätt citron och smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen med broccoli och ris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *