Galapremiär av Sameblod

Galapremiär av Sameblod

Galapremiär av Sameblod.

Fina samiska dräkter vart man än såg!

Fina samiska dräkter vart man än såg!

På fredag 3 mars är det premiär för den internationellt uppmärksammade filmen Sameblod.  Den har redan vunnit en mängd olika priser och utnämningar som tex nordiska filmpriset på Dragon awards-galan och Europa Cinemas Label för Bästa europeiska film. Filmen handlar om Elle Marja, en 14-årig samisk flicka som på 30-talet går på en samiska internatskola. Hon ska ta över som renskötare i sin familj men ogillar stämningen i byn och internatskolans hårda kultur. Hon vill bli något, studera vidare. Efter att det genomförts rasbiologiska undersökningar i skolan får Elle Marja nog och bestämmer sig för att rymma, ge upp sin samiska identitet och flytta till Uppsala för att bli svensk och studera. Igår var jag med familjen på Galapremiär av Sameblod.

Bubbel som sig bör på en galapremiär!

Bubbel som sig bör på en galapremiär!

Alkoholfri tranbärsdryck från Fontana.

Alkoholfri tranbärsdryck från Fontana.

Goda renklämmor från Renprodukter.

Goda renklämmor från Renprodukter.

Bubbies nya goda smak - Salty caramel!

Bubbies nya goda smak – Salty caramel!

Innan filmen började var det mingel i foajén. Det bjöds på bubbel, tranbärsdryck, Bubbiesglass och renklämmor. Jättegott! Det var också en fantastisk upplevelse att mingla runt och se många av de inbjudna skådespelarna och andra gäster i sina vackra, ofta färggranna, samiska dräkter. Extra kul att vi kvällen till ära hade med mina svärföräldrar på galapremiären. De uppskattade verkligen både mingel och film!

En stor del av skådespelarensemblen och de som varit med och gjort filmen möjlig.

En stor del av skådespelarensemblen och de som varit med och gjort filmen möjlig.

Filmen var riktigt bra. Utomordentliga skådespelarprestationer och en historia berättad med träffsäkerhet. Den var stundtals rå men det tål att tänkas på att detta faktiskt har förekommit och inte något vi kan sopa under mattan. Filmen var samtidigt väldigt vacker och fin och berättad med kärlek.

Stort tack till Wonderlandevent för en mycket trevlig kväll.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *