Kyckling äpple-curry i Crock-Pot

Dags att laga till Valborgsmaten.

Dags att laga till Valborgsmaten.

Gult och kyckling hör våren till. Vad passar inte bättre än att fira in våren och Valborg med en gul kycklingrätt? Igår lagade jag till en helt fantastisk vårig kycklingrätt som ni bara måste testa. Det blev Kyckling äpple-curry i Crock-Pot. Självklart går det lika bra att laga till rätten på spisen i traktörpanna eller gryta.

Bryn kyckling och lök.

Bryn kyckling och lök.

Häll på kycklingfond och äppeljuice.

Häll på kycklingfond och äppeljuice.

Låt gå 4,5 timmar på låg effekt och häll sedan i grädde.

Låt gå 4,5 timmar på låg effekt och häll sedan i grädde.

För att få extra smak på rätten använde jag mig av en kycklingfilé marinerad med söta och fruktiga kombinationer av chili, honung, mango och curry. Det är inte nödvändigt men sätter extra piff. Kombinationen äpple, curry och kyckling är en riktig hit. Smakerna harmoniserar verkligen med varandra och skapar en fantastisk helhet. Rätten är barnvänlig. Den är kryddig men ändå mild. Nyttig är den också. Vill man kan man nämligen använda kaffegrädde. Jag valde vispgrädde men drog ner på mängden. Jag gillar inte att använda produkter med onödiga tillsatser.

I med grädde och låt gå ytterligare 30 minuter på hög effekt.

I med grädde och låt gå ytterligare 30 minuter på hög effekt.

Som sagt – en helt grym maträtt. Fantastiskt goda smaker i kombination med mör och saftig kyckling. Såsen är to-die-for. Snåla inte vid servering! Toppa gärna rätten med skållade skurna tomater och kryddgrönt. Det är kanongott och vackert! Servera med bandspaghetti.

Om man inte vill använda kycklingfilé går det lika bra att ta en hel kyckling och dela den i fyra bitar (två bröst och två lår).

Kyckling äpple-curry i Crock-Pot

Kyckling äpple-curry i Crock-Pot

Helt magiskt gott!

Helt magiskt gott!

Kyckling äpple-curry i Crock-Pot, 4 port

800 g kycklingfilé
olja till stekning
3 gula lökar skalade och skurna i tunna skivor
2 vitlöksklyftor finhackade
1 msk curry
2 msk vetemjöl
3 msk kycklingfond
1 1/2 dl koncentrerad äppeljuice
2 1/2 dl kaffegrädde alt 1 dl vispgrädde
3 tomater skållade skurna i tärningar
Kryddgrönt att strö över

Bryn kycklingen runt om i lite olja i Crock-Pot (alternativt stekpanna), salta och peppra. Flytta kycklingen från pannan. Stek lök och vitlök mjuka. Blanda ner curryn och låt bryna något. Rör i mjöl och späd med kycklingfond och äppeljuice. Lägg ner kycklingen och tillaga på låg effekt i 4,5 timme. Häll i grädde och låt gå ytterligare 30 minuter på hög effekt. Smaka av såsen med salt och peppar. Vid servering, lägg på skållade tomater och strö över kryddgrönt. Servera med pasta.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Gunilla skriver:

    Nu är det dags att göra denna underbara goda rätt igen ?
    Kycklingfilé smälter i munnen & man känner att man bara vill ha mer….

  2. Jessica Sundberg skriver:

    <3 <3 <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *