Ge dina barn ett språk

Jag älskar att läsa böcker. Varje kväll innan jag somnar försöker jag läsa några sidor eller mer i någon trevlig, ofta lättläst bok. Just nu läser jag Mitt livs roll av David Nicholls. Jag läser också gärna med och för mina barn. Att läsa för barnen och introducera dom och väcka intresse för böcker tycker jag är jätteviktigt. Att läsa ger verkligen barnen ett språk och det väcker barnens fantasier och tankar.

Just därför hyllar jag McDonald’s årliga kampanj Bok Happy Meal som de har i samarbete med Läsrörelsen. Mina barn, och garanterat många med dom, älskar att gå på McDonald’s och äta. Vad de äter är inte så viktigt för mina barn utan det är leksaken de vill åt. En leksak som de har jätteroligt med några timmar men som sedan i 9 fall av 10 helt glöms bort och aldrig leks mer igen. Men böckerna har de glädje av länge. Bok-Happy Meal introducerades 2001 och det har getts ut många bra barn- och bilderböcker sedan dess. Efter årets aktivitet kommer över 13 miljoner barnböcker av 78 upphovsmän ha ingått i en av Sveriges största och mest långsiktiga läsfrämjande aktiviteter någonsin. Vi själva har flera av böckerna hemma i bokhyllan och vissa läser vi om och om igen.

2013 sätter McDonald’s matte på menyn. Dels genom boken Kul med matte – Leka, beskriva, mäta och räkna av Kristin Dahl och Mati Lepp, dels en temadag i samarbete med Mattecentrum för att uppmuntra barn och föräldrar att upptäcka det roliga med matematik.

De fortsätter även att erbjuda digital högläsning på olika språk för att underlätta för flerspråkiga familjer att ha en gemensam lässtund. I år har Inger och Lasse Sandbergs bok Spökpappan i simskolan lästs in på flera språk. Inläsningarna finns att lyssna på via McDonald’s hemsida och mobilapp.

Bok Happy Meal pågår mellan den 18 oktober och den 14 november. Åtta böcker ingår i Happy Meal, bland dessa märks exempelvis Martin Widmarks och Helena Willis Biblioteksmysteriet, Ulf Starks och Eva Erikssons När pappa visade mej världsalltet och Kul med matte – en lekfull bilderbok om mötet med matematik. McDonald’s startar i samband med satsningen ett samarbete med den ideella föreningen Mattecentrum som flyttar in på 31 av McDonald’s restauranger under helgen 26-27 oktober. Mattecentrums volontärer kommer att finnas på plats på utvalda restauranger för att hjälpa barnfamiljer att upptäcka det roliga med matematik, bland annat med hjälp av ett mattepyssel som Mattecentrum utvecklat speciellt för McDonald’s gäster.

Årets böcker i Bok Happy Meal på McDonald’s under perioden 18 oktober till 14 november:

18-24 oktober:
Lilla Syster på skidutflykt av Kari Grossmann
Spökpappan i simskolan av Inger och Lasse Sandberg

25-31 oktober
Hej då nappen sa krokodilungen av Maria Rørbæk och Pia Thaulov
Kul med matte – Leka, beskriva, mäta och räkna av Kristin Dahl och Mati Lepp

1-7 november
Jason flyttar av Camilla Mickwitz
När pappa visade mej världsalltet av Ulf Stark och Eva Eriksson

8-14 november
Kotten, Grisen och lilla vännen av Lena Anderson
Biblioteksmysteriet av Martin Widmark och Helena Willis

Böckerna är valda av Marianne von Baumgarten-Lindberg som sitter i Läsrörelsens styrelse. Bok Happy Meal initierades av McDonald’s Sverige och Läsrörelsen och är sedan fyra år ett nordiskt projekt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.