Hemgjord nyrostad granola

Hemgjord nyrostad granola med Risentas färdiga granolamix

Hemgjord nyrostad granola med Risentas färdiga granolamix

Jag älskar att toppa yoghurt, fil, kvargproteinpudding, grekisk yoghurt, smoothieschiapudding och keso med någon krispig topping som nötter, rostad kokos eller granola. Jag tycker granola ger det där lilla extra och adderar ytterligare en smakdimension med sin knapriga konsistens och smaksammansättning. Ibland köper jag färdig granola men när tid och ork finns gör jag gärna själv. Testa mina recept på rawnola, knaprig müsli eller granola i stekpanna.

Doften som sprider sig i huset när man gör hemgjord nyrostad granola är fantastisk! Den hemgjorda smakar dessutom många gånger mycket bättre då man kan anpassa innehållet efter vad man själv gillar. Men det gäller att ha alla ingredienser hemma, det kan kräva mycket tid och vara kostsamt. Kanske är det produkter man inte använder så ofta och känns därmed onödigt att köpa hem. Det bara blir gammalt och dåligt. Och dyrt…

Tillsätt bara vatten, olja, honung och kryddor.

Tillsätt bara vatten, olja, honung och kryddor.

Nu finns en lösning på detta problem. Risenta har nämligen gjort jobbet åt oss och tagit fram två Rosta Själv-produkter för granola. Risenta Rosta Själv Granola kommer i två olika smakkombinationer, Jordgubb, Kokos och Quinoa och Cashew, Pistage och Chia. De är baserade på havre, fröer och kärnor. Granolablandningen läggs bara på plåt, blandas med vatten, olja, honung och kryddor och rostas sedan i ugnen. Efter 30 minuter har du en nyrostad och knaprig god granola.

Tillsätt olja, honung, kryddor och salt och rör ihop i en bunke.

Tillsätt olja, honung, kryddor och salt och rör ihop i en bunke.

Lägg ut på bakplåtspapper på plåt.

Lägg ut på bakplåtspapper på plåt.

Rosta själv Jordgubb, Kokos och Quinoa innehåller havregryn, kokosflakes, pumpakärnor, solroskärnor, havrekärnor, branflakes, linfrö, quinoapuffar och frystorkade jordgubbar. Rosta Själv Granola Cashew, Pistage och Chia innehåller havregryn, cashewnötter, solroskärnor, havrekärnor, kokosflakes, branflakes, pistagenötter, chiafrön och dinkelpuffar. Jag har testat Cashew, Pistage och Chia. Jag satte min egen prägel på granolan genom att krydda med kanel som jag älskar – det blev supergott! Helt klart ett enkelt och smidigt alternativ när man vill ha hemgjord granola men inte orkar planera och köpa hem nödvändiga ingredienser.

En mycket välsmakande och god granola!

En mycket välsmakande och god granola!

En förpackning har ett rekommenderat pris på 44.90 kr för en förpackning. Väldigt dyrt tycker jag. Mängden granola är dessutom bara 375 gram. Om man räknar att en portion är 55 gram blir det knappt 7 portioner och ett snittpris på ca 7 kr per portion. Tittar man på innehållsförteckningen och konstaterar att den består till stor del av havregryn kan man tycka att det är dyra, men mycket goda, havregryn!

Jag vill likna denna granola med att köpa en färdigpackad och planerad matkasse a la Mathem, Middagsfrid etc. Vissa gillar när andra tänker och fixar åt oss. Det spar tid och kraft. Allt, dvs recept och ingredienser, finns klart och behöver bara röras ihop till veckans middagar. Likaså med denna granola. De är supergoda, enkla och tidsbesparande. Men själv föredrar jag att planera, plocka ihop och handla allt till veckans mat och granola. Jag vill välja ingredienser själv, anpassat efter min och familjens smak. Tur vi alla är olika och har olika behov!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *