Hälsosam mat med asiatiska smaker

Asiatiska smaker av Jennie WalldénJag älskar asiatisk mat – allt från kinesisk till vietnamesisk och thailändsk. Jag gillar att maten är full av smaker, har olika konsistenser och textturer som möter varandra och samtidigt strävar efter perfekt balans mellan salt, sött, syrligt och umami. Dessutom är den ofta hälsosam med mycket grönt som gör gott för både kropp och själ. Extra hälsosam är den givetvis när man lagar till den själv.

Innehållet i bokenDet är tyvärr alldeles för sällan jag lagar asiatisk mat själv. Gör jag det tar jag ofta hjälp av något halvfabrikat, typ kryddblandning eller färdig mix på påse eller konserv. Ibland lagar jag från grunden och när jag väl gör det inser jag att det inte behöver vara särskilt svårt att få fram de goda smakerna och att det många gånger inte krävs ovanliga eller konstiga ingredienser.

Bra att ha hemma!Nu har jag fått hem boken Asiatiska smaker av Jennie Walldén som vann Sveriges Mästerkock år 2013.  Boken är full av smarta råd och tips samt recept som både är enkla och goda. Boken utgår från åtta av hennes bästa smaksättare: fiskås, gochujang, hoisinsås, ljus soja, miso, ostronsås, risvinäger och sesamolja. Rätterna är anpassade efter det svenska köket och innehåller vanliga råvaror så som gul lök, kyckling och morötter som med hjälp av smaksättarna får den asiatiska fräschören och hettan.

Underbara vårrullarFärggrannt och läckertFörutom gochujang och miso har jag alla dessa smaksättare hemma i mitt skafferi/kylskåp. De ska dock vara enkla att finna i vanliga asiatiska livsmedelsbutiker som idag poppar upp som svampar i skogen. Har man tur finns smaksättarna även i välsorterade vanliga affärer.

Asiatisk hamburgareBoken är uppdelad på Vego, Fisk och skaldjur, Fågel, Fläsk, Nöt och Såser/kryddor/smårätter. Recepten verkar vara ganska enkla, har inte allt för många ingredienser och tydliga instruktioner. Bilderna får mig verkligen att dreggla…! Jag vill laga typ allt! Vi får recept på allt från klassiker som kimchi, pad thai, bibimbap till makrill teriyaki.

Att laga asiatiskt behöver inte vara kompliceratJag har ännu inte lagat till någon av maträtterna men jag kan garantera att det inte kommer att dröja länge till!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *