Maten med det konstiga namnet
Boeuf bourguignon – finns det någon som kan stava till denna maträtt utan att tjuvkika och är det inte ett konstigt namn?! Det är en burgundisk köttgryta och är ett franskt recept på en smakrik, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Bœuf Bourguignon.
Det finns många varianter på denna köttgryta. Jag utgick från ett recept jag hittade på Recept.nu. Steklöken ersattes med tärnad purjolök, färsk timjan ersattes med torkad timjan, jag skippade maizenaredning och istället för haricots verts serverade jag kokt broccoli, färska kokta rödbetor, riven morot och kokt potatis.
Fantastiskt gott och värt varenda timme på spisen!
Boeuf bourguignon, 4-6 port
800 g högrev
200 g rökt sidfläsk
300 g halverade färska champinjoner
200 g steklök
1 l rött vin
2 lagerblad
4 kvistar färsk timjan
4 dl kalvfond (späd ut enligt förpackning)
svartpeppar
maizenaredning
150 g haricots verts
Skär högreven i grytbitar 3×3 cm och skiva champinjonerna. Skär ner sidfläsket i mindre bitar och behåll svålen hel och använd som smaksättare i grytan. Stek köttet på hög värme i grytan så det får fin yta. Tillsätt lök, champinjoner, sidfläsket och lagerblad och låt det fräsa med någon minut. Hacka timjan och tillsätt tillsammans med den sparade svålen. Slå på rödvin och kalvfond så att det täcker ingredienserna som ligger på botten. Låt koka under lock i ca 3 timmar.
När köket är mjukt och färdigt är grytan redo att servera. Red av grytan med maizenaredning till den konsistens som du gillar.
Stek haricots verts i lite smör och servera tillsammans med grytan. Potatismos eller ris passar utmärkt till boeuf bourguignon.
Senaste kommentarer