Maten med det konstiga namnet

Boeuf bourguignon – finns det någon som kan stava till denna maträtt utan att tjuvkika och är det inte ett konstigt namn?! Det är en burgundisk köttgryta och är ett franskt recept på en smakrik, vinkokt köttgryta. Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, men även i Frankrike kallas den oftast Bœuf Bourguignon.

Boeuf bourguignonDet finns många varianter på denna köttgryta. Jag utgick från ett recept jag hittade på Recept.nu. Steklöken ersattes med tärnad purjolök, färsk timjan ersattes med torkad timjan, jag skippade maizenaredning och istället för haricots verts serverade jag kokt broccoli, färska kokta rödbetor, riven morot och kokt potatis.

Fantastiskt gott och värt varenda timme på spisen!

Boeuf bourguignon, 4-6 port

800 g högrev
200 g rökt sidfläsk
300 g halverade färska champinjoner
200 g steklök
1 l rött vin
2 lagerblad
4 kvistar färsk timjan
4 dl kalvfond (späd ut enligt förpackning)
svartpeppar
maizenaredning
150 g haricots verts

Skär högreven i grytbitar 3×3 cm och skiva champinjonerna. Skär ner sidfläsket i mindre bitar och behåll svålen hel och använd som smaksättare i grytan. Stek köttet på hög värme i grytan så det får fin yta. Tillsätt lök, champinjoner, sidfläsket och lagerblad och låt det fräsa med någon minut. Hacka timjan och tillsätt tillsammans med den sparade svålen. Slå på rödvin och kalvfond så att det täcker ingredienserna som ligger på botten. Låt koka under lock i ca 3 timmar.
När köket är mjukt och färdigt är grytan redo att servera. Red av grytan med maizenaredning till den konsistens som du gillar.

Stek haricots verts i lite smör och servera tillsammans med grytan. Potatismos eller ris passar utmärkt till boeuf bourguignon.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *