Lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot
Nu är påsken över. Precis som under alla andra mathögtider har man ätit påskmat så att det sprutar ut ur öronen. Med andra ord, man är less på påskmat vid det här laget. Men jag bara måste dela receptet på den lammstek vi åt på påskafton som var helt magisk. En lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot och till detta crushed potatoes, tryffelbea och stekt sparris. Hej, galet gott! Spara receptet till nästa år eller laga nu ifall du hittar lamm till ett vrakpris.
Lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot, 4-6 port
1 urbenad lammstek, ca 1,2 kg
6 vitlöksklyftor
4 rosmarinkvistar eller torkad rosmarin
10 små schalottenlökar
salt, flingsalt, svartpeppar, olivolja och bindgarn
Gnid in lammsteken med salt och peppar. Gör 6 små hål och stoppa in vitlök i dessa. Lägg på rosmarinkvistarna eller gnid in steken med torkad rosmarin och bind upp den. Värm Crock pot-grytan för de modeller som klarar detta eller en stekpanna på spisen till högsta temperatur och bryn steken runt om i olja tills den fått fin färg. Ställ Crock pot-grytan på tillagningsenheten. Dela schalottenlökarna och lägg dom runt steken. Strö lite flingsalt över löken. Sätt in en termometer i köttet, sätt på locket och ugnsbaka på låg värme tills kärntemperaturen är 57 C. Låt steken vila ca 10-15 min innan du trancherar och serverar den.
Crushed potatoes, 4 port
1 kg kokad potatis
75 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Riven ost – valfritt
Lägg den kokade potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en sked, stekspade eller baksidan på en slev. Smält smöret, pressa i vitlök och krydda med salt, pensla på potatisen. Riv över smakrik ost om du vill ha det. Baka av i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter till potatisen fått härlig yta och fin färg.
På bilden ser den här lammsteken ganska well done ut och inte så rosa, men jag tänker att det kanske är ljuset när bilden är tagen? Med tanke på gradantalet (57*C) borde den inte vara well done. Minns du hur den var? Rosa eller samma färg helt igenom? Ska göra en lammstek imorgon som jag har över sen rean efter påsk 🙂
Ser du till att den bara kommer upp till rätt temp i den tjockaste delen kommer den att vara rosa och fin. Jag är noga med temperaturen och just de här bilderna har jag redigerat lite med ljuset. Det kanske inte var helt smart. Tänkte inte på det. Ska tänka på det framöver, tack för tipset!
Oj vad gott det blev!! Tog ut den vid 57*C (hade en 1,3 kg lammstek med ben, vilket tog ca 2-2,5 h på låg i min crock-pot duraceramic 6L) och den var fantastiskt fin och rosa inuti! Jag hade möjligen tagit ut den redan vid 53-55*C om det bara var jag som skulle äta den (jag föredrar mitt kött väldigt ”rare”) men eftersom även sambon skulle äta det så blev det här perfekt! Superbra recept, är sjukt nöjd att jag valde det här receptet att följa! Kommer lagas många gånger här hemma!
Åh, vad kul!!!!!! Jag blir så glad! By the way, jag gillar också rare. Ibland vill jag ha det så rare att man nästan hör kossan råma 🙂 KRAM!