Lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot

Lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot

Lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot

Nu är påsken över. Precis som under alla andra mathögtider har man ätit påskmat så att det sprutar ut ur öronen. Med andra ord, man är less på påskmat vid det här laget. Men jag bara måste dela receptet på den lammstek vi åt på påskafton som var helt magisk. En lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot och till detta crushed potatoes, tryffelbea och stekt sparris. Hej, galet gott! Spara receptet till nästa år eller laga nu ifall du hittar lamm till ett vrakpris.

Lammstek, crushed potatoes och sparris.

Lammstek, crushed potatoes och sparris.

Perfekt kött!

Perfekt kött!

Bara att hugga in!

Bara att hugga in!

Lammstek med ugnsbakade schalottenlökar i Crock Pot, 4-6 port

1 urbenad lammstek, ca 1,2 kg
6 vitlöksklyftor
4 rosmarinkvistar eller torkad rosmarin
10 små schalottenlökar
salt, flingsalt, svartpeppar, olivolja och bindgarn

Gnid in lammsteken med salt och peppar. Gör 6 små hål och stoppa in vitlök i dessa. Lägg på rosmarinkvistarna eller gnid in steken med torkad rosmarin och bind upp den. Värm Crock pot-grytan för de modeller som klarar detta eller en stekpanna på spisen till högsta temperatur och bryn steken runt om i olja tills den fått fin färg. Ställ Crock pot-grytan på tillagningsenheten. Dela schalottenlökarna och lägg dom runt steken. Strö lite flingsalt över löken. Sätt in en termometer i köttet, sätt på locket och ugnsbaka på låg värme tills kärntemperaturen är 57 C. Låt steken vila ca 10-15 min innan du trancherar och serverar den.

Crushed potatoes, 4 port

1 kg kokad potatis
75 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Riven ost – valfritt

Lägg den kokade potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till med en sked, stekspade eller baksidan på en slev. Smält smöret, pressa i vitlök och krydda med salt, pensla på potatisen. Riv över smakrik ost om du vill ha det. Baka av i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter till potatisen fått härlig yta och fin färg.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

  1. Amanda skriver:

    På bilden ser den här lammsteken ganska well done ut och inte så rosa, men jag tänker att det kanske är ljuset när bilden är tagen? Med tanke på gradantalet (57*C) borde den inte vara well done. Minns du hur den var? Rosa eller samma färg helt igenom? Ska göra en lammstek imorgon som jag har över sen rean efter påsk 🙂

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Ser du till att den bara kommer upp till rätt temp i den tjockaste delen kommer den att vara rosa och fin. Jag är noga med temperaturen och just de här bilderna har jag redigerat lite med ljuset. Det kanske inte var helt smart. Tänkte inte på det. Ska tänka på det framöver, tack för tipset!

  3. Amanda skriver:

    Oj vad gott det blev!! Tog ut den vid 57*C (hade en 1,3 kg lammstek med ben, vilket tog ca 2-2,5 h på låg i min crock-pot duraceramic 6L) och den var fantastiskt fin och rosa inuti! Jag hade möjligen tagit ut den redan vid 53-55*C om det bara var jag som skulle äta den (jag föredrar mitt kött väldigt ”rare”) men eftersom även sambon skulle äta det så blev det här perfekt! Superbra recept, är sjukt nöjd att jag valde det här receptet att följa! Kommer lagas många gånger här hemma!

  4. Jessica Sundberg skriver:

    Åh, vad kul!!!!!! Jag blir så glad! By the way, jag gillar också rare. Ibland vill jag ha det så rare att man nästan hör kossan råma 🙂 KRAM!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *