Njut av lediga morgnar med hembakta scones
Nu när man har semester och är ledig har man inte många tider som måste hållas. Passa på att till exempel sova länge på morgonen (jag är dock en morgonmänniska och älskar att ändå gå upp ganska tidigt och njuta av lugnet och ensamheten), ta en långfrukost, gå långpromenader och umgås med familjen och vänner. Man kan vara mer spontan än man annars kan vara då livet ofta är styrt av måsten, tider och rutiner.
Jag älskar verkligen att njuta av dignande frukostar med allehanda godsaker. Man ska sitta länge och njuta av allt det goda. Det kan vara svårt med otåliga barn (som våra) men gör det bästa av situationen. Duka helt enkelt upp i vardagsrummet och sätt på en familjefilm, det brukar funka finfint!
I söndags förgylldes morgonen med underbara ljumma, hembakta klassiska scones toppat med Bregott, hemgjord blåbärssylt och ost. Till detta en kopp gott te. Sååå gott! Jag verkligen älskar scones!!! Så onyttigt är det faktiskt inte och det finns ju mängder av recept på hur man kan baka ännu nyttigare scones och andra sconesliknande nyttigare bröd.
Se till att njuta nu på sommaren, det ska jag göra!
Klassiska scones, 4 kakor
4 dl lättmjölk eller lättyoghurt
100 gram smör
8 dl vetemjöl eller 4 dl vetemjöl och 4 dl grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa. Blanda ner mjölk eller yoghurt och rör ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor. Skär två skåror i varje kaka i form av ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 12 minuter. Servera nygräddade och varma!
Kesella-scones, 4 bröd
1 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl dinkelsikt
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 ägg
2 dl lättkesella/kvarg
1 msk hela linfrön
Linfrö till garnering
Blanda mjölsorterna och bakpulvret och tillsätt därefter övriga ingredienser. Rör väl, klicka ut till 4 bullar. Strö på linfrö. Grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
Citron- och solrosscones, 2 kakor
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl dinkel fullkorn
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl rostade solroskärnor
rivet skal från 1/2 citron
1/2 dl olja
1 dl mjölk
1 dl naturell lättyoghurt
Blanda mjöl, bakpulver, salt, solroskärnor och citronskal i en bunke. Tillsätt olja, mjöl och yoghurt och rör samman till en kladdig deg. Klicka ut degen i två kakor på bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dom lite. Grädda mitt i ugnen, 250 grader i ca 10 min.
Honungsscones, 2 stora och 2 små
1.5 dl mjölk
35 g smör
0.5 dl fiberhavregryn
2.5 dl dinkelsikt
1 dl dinkel fullkorn
2 msk honung
0.5 dl russin
0.5 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
Blanda ihop de torra ingredienserna. Finfördela smöret i mjölblandningen. Häll ned övriga ingredienser och rör om. Baka ut till 2 större bullar och 2 mindre. Grädda i ugn 250 grader i ca 10 min.
Gud vad gott med nybakade scones