Ljuvlig semmelgröt
Snart är det fettisdag. Jag älskar semlor och äter det gärna året om. Gillar man inte den traditionella semlan finns ju numera semlan i alla möjliga varianter, semmelwrap, semmelglass, cremla, tacosemla, semmel pancakes, semmelrulltårta, wienersemla, semlur, kemla, pistagesemla etc etc. Jag vill slå ett slag för ljuvlig semmelgröt.
Semmelgröt serveras nu på hippa caféer men går lika bra att göra hemma själv. Jag avnjöt en tallrik semmelgröt till lunch på mitt favoritfrukostställe Pom & Flora en dag i förra veckan. Den var verkligen magisk! Behövde komplettera med en matig smörgås för att räcka som lunch men det varierar ju från person till person. I vilket fall. semmelgröten på Pom & Flora, SEMLA består av två sorters havre, vaniljyoghurt, mandelsmör, flagad mandel, stött kardemumma och skummad varm havremjölk. Muuuums!
Semmelgröt, 2 port
Gröt:
2 dl steel cut oats alternativt vanliga havregryn
4 dl vatten
2 krm kardemumma
Salt
Topping:
2 msk mandelsmör
1 msk mandelspån
2 dl skummad havredryck eller valfri skummad mjölk
Koka gröten enligt anvisningar på paketet och tillsätt kardemumma. Skumma mjölken (med mjölkskumsvisp eller i kastrull då du värmer mjölken varsamt samtidigt som du vispar med en handvisp). Servera gröten med en klick mandelsmör, toppa med skummad mjölk, flagad mandel och eventuellt extra kardemumma.
Senaste kommentarer