Riktigt god och nyttig blåbärskaka
Jag satt och slösurfade häromveckan och på en blogg jag inte minns vilken läste jag om Hälsoglass från Hälsotreats. Skribenten verkade gilla den nyttiga, proteinrika glassen och jag kunde inte hålla fingrarna i styr utan beställde hem två förpackningar Hälsoglass för att själv kunna testa. När jag ändå höll på beställde jag en förpackning Baksött och en påse Hälsopraliner. Jag älskar att testa nya, gärna hälsosamma produkter. Baksött är en hälsobakmix med naturligt ursprung. Den innehåller endast 20 kcal per 100 g (mot strösockrets 400 kcal per 100 g) och är ändå söt som socker. Den kom till perfekt användning i onsdags när en dag på stranden väntade. Med hjälp av baksöt bakade jag en riktigt god och nyttig blåbärskaka.
Jag använde mig helt enkelt av receptet till den blåbärskaka som barnen bakade tidigare i veckan. Jag böt bara ut sockret mot samma mängd baksöt (doseringen är 1:1). Jag passade även på att minska mängden fett till 35 g. Resultatet blev helt strålande! Den smakade precis lika gott som originalkakan. Ingen skillnad alls. Mjuk, saftig, smakrik och med perfekt sötma. En utmärkt kaka att njuta av både till fest och till vardags med andra ord. När vi kom hem från stranden passade jag på att baka en ny nyttig blåbärskaka som vi ska mumsa på under tågresan till vår minisemester i Göteborg.
Blåbärskaka
Matfett och ströbröd till formen
2 ägg
2 dl baksöt
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
35 g smör
1 dl lättmjölk
1 dl färska blåbär
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa sockerkaksformen. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret och häll i mjölken så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen. Rör försiktigt ned färska blåbär.
Grädda blåbärskakan i 175 graders ugn i 25-30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är kakan klar.
Senaste kommentarer