Hemgjord müsli

Jag äter gärna gröt till frukost. Det är gott och mättar bra. I gröten mosar jag en banan eller har i äppelmos eller sylt. Jag brukar toppa med chia- eller linfrön samt kanel. Helst har jag sojamjölk till. Gröten kompletterar jag med ett par smörgåsar med varierande pålägg. Under sommaren nu har jag bytt ut gröten mot fil/yoghurt med flingor/müsli toppat med chia- eller linfrön samt färsk eller tinad frukt. Även till eftermiddagsmellanmål äter jag gärna fil/yoghurt med samma tillbehör.

Det finns många goda och bra fling- och müslisorter att köpa i affären men det finns även många bottennapp som varken är goda eller vidare nyttiga. Igår bestämde jag mig för att göra min egen müsli. Det var ett tag sedan jag gjorde det sist. Egentligen förstår jag inte varför då vi för det mesta har samtliga ingredienser hemma (man kan för den delen improvisera rätt fritt och ta det man har hemma och det man själv tycker är gott) samt att denna müsli smakar så mycket bättre än de flesta sorter man kan köpa. Nyttigare är den garanterat också.

Jag åt av min hemgjorda müsli både till frukost och mellanmål och den var verkligen supergod.

Knaprig müsli

3 dl dinkelflingor
2 dl havregryn
3 dl rågflingor
2 dl vetegroddar
1 dl krossat linfrö
1 dl hackade valfria nötter (jag hade sötmandel, paranötter, hasselnötter och valnötter)
3 msk olja
3 msk vatten
1/2 dl flytande honung
kanel efter smak
1 dl torkad frukt

Blanda alla gryn, frön och nötter. Blanda honung, vatten och olja och krama in detta i grynblandningen. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 20 min. Rör runt under tiden och var försiktig mot slutet så det inte bränns vid. När müslin är klar i ugnen, låt den svalna och häll sedan på torkad frukt och kanel efter smak.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.