Hemmagjorda Gnocchi

Gnocchi, alltså potatisgnocchi, inte pastavarianten. Hur gott?! Goda som de är stekta (för krispig yta) med bara lite smör, salt och riven parmesan, toppade med en god pesto eller blandade med tomat, mozarella och salami, ja då är man i himmelriket. Det finns bra och god gnocchi att köpa i affären till rimlig penning men det slår inte hemmagjorda gnocchi. Mycket luftigare, fluffigare och godare smak.


Viktigt när man gör hemmagjorda gnocchi är att använda potatispress. Det fungerar inte att mosa potatisen med en gaffel,. Ska du lyckas med dina gnocchi, måste du har en potatispress – punkt!

Utöver det är det inte svårt att göra gnocchi. Krävs bara tid och tålamod. Det är flera steg och lite pilligt. Skala potatis – koka – gör deg – rulla – koka igen. Använd direkt eller frys in för senare tillfälle. Jag styckerfryser och vakumpackar dom sedan till en liten påse. Perfekt att ha hemma i frysen.


Hemmagjorda gnocchi, ca 4 port (500 g)
450 g rå, skalad potatis
1 ägg
1 nypa salt
2 dl mjöl + extra för rullning
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den svalna något och pressa den sedan ner i en skål med en potatispress. Addera ägg, salt och mjöl. Arbeta ingredienserna tills det blir en smidig deg, lite lätt kladdig. Låt vila 30 min i kyl. Dela degen i tre-fyra delar och rulla ut till ganska tunna korvar. Skär sedan degen i ca 1 cm breda bitar. Tryck till med en mjölad gaffel för att få ett fint mönster och lägg sedan på en mjölad plåt. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ned några gnocchi i taget och låt koka 1-2 minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev.
Tillaga gnocchin direkt enligt valfritt recept, eller styckfrys på tallrik/plåt för att användas vid senare tillfälle.
Senaste kommentarer