Hemmagjorda Gnocchi

Hemmagjorda Gnocchi
Hemmagjorda Gnocchi

Gnocchi, alltså potatisgnocchi, inte pastavarianten. Hur gott?! Goda som de är stekta (för krispig yta) med bara lite smör, salt och riven parmesan, toppade med en god pesto eller blandade med tomat, mozarella och salami, ja då är man i himmelriket. Det finns bra och god gnocchi att köpa i affären till rimlig penning men det slår inte hemmagjorda gnocchi. Mycket luftigare, fluffigare och godare smak.

Degen mår bra av att vila i kylen innan man gör gnocchi av den.
Degen mår bra av att vila i kylen innan man gör gnocchi av den.
Gör 3-4 rullar och skär sedan i ca 1 cm breda bitar.
Gör 3-4 rullar och skär sedan i ca 1 cm breda bitar.

Viktigt när man gör hemmagjorda gnocchi är att använda potatispress. Det fungerar inte att mosa potatisen med en gaffel,. Ska du lyckas med dina gnocchi, måste du har en potatispress – punkt!

Lägg på mjölad plåt.
Lägg på mjölad plåt.

Utöver det är det inte svårt att göra gnocchi. Krävs bara tid och tålamod. Det är flera steg och lite pilligt. Skala potatis – koka – gör deg – rulla – koka igen. Använd direkt eller frys in för senare tillfälle. Jag styckerfryser och vakumpackar dom sedan till en liten påse. Perfekt att ha hemma i frysen.

Låt koka i lättsaltat vatten 1-2 minuter.
Låt koka i lättsaltat vatten 1-2 minuter.
Lyft upp med hålslev.
Lyft upp med hålslev.

Hemmagjorda gnocchi, ca 4 port (500 g)

450 g rå, skalad potatis
1 ägg
1 nypa salt
2 dl mjöl + extra för rullning

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den svalna något och pressa den sedan ner i en skål med en potatispress. Addera ägg, salt och mjöl. Arbeta ingredienserna tills det blir en smidig deg, lite lätt kladdig. Låt vila 30 min i kyl. Dela degen i tre-fyra delar och rulla ut till ganska tunna korvar. Skär sedan degen i ca 1 cm breda bitar. Tryck till med en mjölad gaffel för att få ett fint mönster och lägg sedan på en mjölad plåt. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ned några gnocchi i taget och låt koka 1-2 minuter tills de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev.

Tillaga gnocchin direkt enligt valfritt recept, eller styckfrys på tallrik/plåt för att användas vid senare tillfälle.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *