Höstgryta på högrev i Crock Pot
Vad snabbt sommaren försvann, tycker ni inte? Nu är det höst med regn, rusk och kyla. Det känns som om vintern står och lurpassar bakom hörnet. Själv vill jag helst bara ligga inne, tända en brasa och gotta mig med varm choklad eller goda grytor och soppor! Idag värmde jag mig med en höstgryta på högrev i Crock Pot. Den blev fantastiskt mustig, smakrik och god. Bland det godaste jag har gjort. Köttet blev så mört att det nästan smälte i munnen. Den här maten värmer ända in i själen.
Långkok på högrev är bland det godaste och enklaste man kan laga. Ju längre tid grytan får puttra desto mustigare och smakrikare blir den. Det är därför Crock Pot är så bra. Maten sköter ju sig själv i grytan medan man kan roa sig på annat håll. Jag utgick från det klassiska receptet med bacon/sidfläsk och tillsatte klassiska höstsmaker som palsternacka, lök och trattkantareller. En blandning av det godaste hösten har att erbjuda helt enkelt.
Det här blev verkligen magiskt gott. Det som framför allt gör den stora skillnaden är sardellerna och baconet. Jag hade aldrig testat sardeller förut men det förhöjde smaken till en högre nivå. Sardeller bidrar med både sälta och underbar umamismak. Satsa på sardeller av högre kvalitet. Det kan göra stor skillnad. Sardellerna smälter ner och blir bara en krydda som ingen kan känna igen. Men utan dem blir det inte lika gott. Experimentera med sardeller när du behöver sälta. Många gånger ger det som sagt en ny dimension till en maträtt.
Förbered gärna grytan någon dag innan så att smakerna hinner sätta sig. Servera med potatispuré, senap och saltgurka.
Höstgryta på högrev, 4-6 port
1 kg högrev
80 gram sardeller i olja
150 gram rökt sidfläsk eller 120 g bacon
smör och olja till stekning
2 palsternackor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
2 dl kalvfond
500 g krossade tomater
3 st lagerblad
1 msk rosmarin
1 msk timjan
250 gram valfri sort kantareller eller champinjoner
salt
för fastare konsinstens: 1 msk maizena utrörd i 2 msk vatten
Putsa köttet fritt från senor. Lite fett får gärna sitta kvar. Skär i centimeterstora bitar. Skala palsternackorna och skär i grova bitar. Skala lök och vitlök. Skär löken i mindre delar och finhacka vitlöken.
Smält sardellerna i grytan på spisen. Tillsätt bacon eller det tärnade fläsket och låt det fräsa med. Lyft ut.
Bryn köttbitarna i lite smör och olja i grytan så att köttet får fin färg. Låt palsternacka, lök och vitlök fräsa med en stund. Ställ grytan på tillagningsenheten. Häll ned sardeller och bacon/fläsk och tillsätt vin, kalvfond, tomater, vitlök och kryddor. Lägg på locket och låt gå på låg effekt i cirka 7.5 timmar. Tillsätt sedan svampen. Låt gå ytterligare 30 minuter på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizena om du önskar en tjockare konsistens.
Ska det verkligen vara 2 dl kalvfond? Låter så mycket med mer än en flaska fond.
Gör denna imorgon bitti nämligen.
Nej nej, utspädd kalvfond!!!
Hur gör du när du förbereder dagen innan, bryner du köttet för att sen kyla ner det?
Absolut, så brukar jag göra! Funkar utmärkt!
Testar detta recept nu men det står 2 dl kalvfond och läste den sen skulle vara utspädd. Men hur mycket fond+vatten tar man?
Det beror på vilken sort/märke man använder. Det varierar så det säkraste är att läsa på fondens förpackning!