Indisk dahl i Crock Pot

Ingredienser till en Indisk dahl i Crock Pot

Ingredienser till en Indisk dahl i Crock Pot

Nu är det grått, regnigt, kallt och trist ute. Vad passar då inte bättre än att värma sig med en god, krämig och värmande gryta? Själv lagade jag en indisk dahl i Crock Pot som blev något utöver det vanliga. Smakrikt och krämigt, värmande både från tillagningen och de ingående kryddorna.

Fräs morot, lök och linser i grytan på spisen.

Fräs morot, lök och linser i grytan på spisen.

Ställ grytan på tillagningsenheten och tillsätt övriga ingredienser.

Ställ grytan på tillagningsenheten och tillsätt övriga ingredienser.

Dahl är en vegetarisk indisk linsgryta. En av de vanligaste maträtterna i det indiska köket. Dhal finns i en mängd olika varianter. I mitt recept gör jag dahl med röda linser. Om du älskar indisk mat kommer denna bli en favorit. . Linsgrytan innehåller massor av spännande kryddor som koriander, ingefära, kummin och kanel. Vill man ha ännu mer drag i rätten är det bara att öka på kryddmängden.

Grytan är klar efter 4 timmar på låg effekt.

Grytan är klar efter 4 timmar på låg effekt.

Så mustig, krämig och god. Man vill bara ha mer!

Dahl i Crock Pot

Dahl i Crock Pot

Dags att hugga in!

Dags att hugga in!

Dahl i Crock Pot, 4 port

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime

Till servering ris och/eller naan-bröd.

Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken. Fräs lök, morötter och vitlök i olja i Crock Pot-grytan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten. Tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka på svag värme i 4 timmar. Soppan sväller efter hand, så den kan behövas spädas med mer vatten. Justera i så fall kryddningen. Smaka av med salt och limejuice.

Naan-bröd, 8-10 bröd

7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung

Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *