Juliga matnyheter
Vad sägs om Julmust med lakrits, Delicatojulkalender, Svill och Julfil med smak av polkagris eller knäckig kola? Ja, det är bara en bråkdel av de juliga matnyheter som landat i butikshyllorna och som vi nu kan njuta av fram till jul. Igår var jag på ett pressevent med Livsmedelsföretagen där vi fick provsmaka ett urval av nyheterna samt ta del av resultaten från undersökningen om svenskarnas julmatsvanor och preferenser som görs varje år. Att eventet höll till på bageriet Bullar & Bröd där det förutom alla julnyheter bjöds på julfika bakad av Årets Bagare 2015 gjorde inte saken sämre men magen desto fullare!
Livsmedelsföretagen bjöd verkligen in till ett julbord fullproppat av godsaker. Både nya och traditionella julprodukter från svenska livsmedelsföretag. Det fanns allt från julfil med polkagrissmak samt julfil med smak av knäckig kola (låter skumt men båda var riktigt goda), svill (sill på svamp), alkoholfri julöl, julhjärtan (brödkakor formade som hjärtan), currysill, vegoprinskorv, julostchips, alkoholfri äppelmust med kanel, chokladaskar med nya sorter i, julmust med lakrits, Pease (veganskt ärtprotein), julkryddad ädelost på tub och ädelost på tub med smak av sött och salt, Coca cola original och zero i läcker glasflaska, julkalender med Delicatobakverk bakom luckorna, julskinka gjord på kyckling (älskar!), pepparkakor med smak av päron (attans att jag inte hann smaka på dessa…), vegetariska griljerade julskivor, lammprinskorv, choklad med smak av mandarin och ingefära och mycket, mycket mer.
Sist men inte minst de fantastiska saffranscroissanterna och saffransmazarinerna från Bullar & Bröd. Jag älskar croissanter och dog en smula när jag åt saffransvarianten – sååå gott!
Julen 2018 ser ut att bli både god och smakrik.
Den årliga julmatsundersökning som Demoskop genomför åt Livsmedelsföretagen var mycket intressant att ta del av. Kort sammanfattat kan man säga att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden men de veganska alternativen kommer stort bland de yngre. Julskinka är favoriten men dess popularitet minskar över tid. Grönkål vann kampen som årets livsmedel 2018. Det är fortfarande kvinnorna som i högre utsträckning än männen tar ansvar för julmaten, men skillnaden mellan könen minskar. Att beställa hem julbordsmaten via matkasse är inget som har slagit igenom hos svenskarna och hela 95% föredrar att laga sin egen Janssons frestelse. Sillen och prinskorven köper man ofta färdig. Män vill ha mer kött på julbordet, kvinnorna mer fisk och grönt. Julmust viktigaste juldrycken (dock fanns inte alternativet läsk med som eget alternativ vilket fick mig som dricker Cola/Pepsi till julmaten att reagera). Ris a la Malta är den mest populära efterrätten/godiset följt av knäck. En mycket intressant undersökning du kan läsa närmare om här.
Senaste kommentarer