Tyrols julbord
Äntligen är julen snart officiellt inledd. På söndag är det första advent och vi tänder första ljuset i adventsljusstaken. Julbelysningen är tänd på gator och torg och julbordsäsongen har dragit igång. I lördags var jag med familjen på vårat första julbord för i år. Idag var jag på det julbord jag längtat allra mest efter, Tyrols julbord. Ett av Stockholms bästa, och mesta, julbord om ni frågar mig. Har varit här både 2016 och 2015.
Nu var det alltså dags igen att få njuta av allt gott som dukas upp på det 35 meter långa julbordet – en tradition som inte har förändrats sedan starten 1983. Tyrols Julbord hade premiär idag den 29 november och serveras fram till och med julafton. Passa på att boka bord, det blir snabbt fullbokat.
Magin börjar redan innan man träder in i restaurangen. Vägen in kantas av väldoftande granar, levande ljus och härligt värmande och välsmakande glögg (blåbär eller lingon) med tillbehör. På gården står rökugnar och kåtor där det grillas och röks vilt kött och fisk som sedan serveras på julbordet. Det mesta som serveras är förresten ekologiskt, lokalproducerat och närodlat. Kött, fisk, fågel, ost etc kommer så långt det är möjligt från Sverige och det mesta görs från grunden av Tyrols egna kockar med köksmästare Samuel Cabrera i spetsen. Man arbetar mycket med att minimera matsvinn och plastanvändning men det finns fortfarande mycket kvar att göra.
På Tyrols julbord finns delikatesser från den norrländska vildmarken men även traditionell julmat som vi alla känner igen som Jansson och julskinka. De klassiska björnköttbullarna, älgsteken, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen finns som vanligt uppdukade men det görs också plats för nya smaker bland de sju olika tagningarna. Några av nyheterna för i år är ginsill med ängssyra, inlagd rökt sik med granskott och rosépeppar, rödbets- och ingefärsgravad lax, tjäderpaté med trattkantareller, tryffelsalami, hjortrostbiff, ugnsbakad regnbågsfilé med västerbottenost, inlagda äpplen med lingon, hallon- och lakritsfudge och pistageglass. Sedan 2011 erbjuds även en uppskattad veganmeny som i år utökas och dukas upp på ett eget bord.
Självklart finns det även en dryckesmeny som innehåller både alkoholhaltiga drycker som öl, vin och snaps men även alkoholfria alternativ som passar bra till julmat.
Det finns så mycket gott att välja bland och det är omöjligt att hinna och orka smaka på allt. Man får rikta in sig på godbitarna och smaka lite av varje. Eller komma tillbaka helt enkelt! Några av mina favoriter blev hjortronbakad lax, rödbets- och ingefärsgravad lax, julskinka med stark skogssenap och äppelmos på tunnbröd (Rieskabröd), vargtasspaté, björnköttbullar, guldvaskarpanna, blodpudding från ren, rökta revbensspjäll och rödkål. Haha, mina vanliga gamla favoriter med andra ord!
Någon ost fick jag inte plats för men desto fler söta efterrätter och godis. Min absoluta favorit som jag backade på två gånger var den hemgjorda ostkakan. Den var alltså galet god! Med grädde och varma hjortron ännu godare! Sedan slank det även ner julstubbe, saffranscupcake, olika sorters glass och en himla massa goda godisar.
Det var i ett tillstånd av mat- och snapskoma (javisst, efter en snaps är jag i toppform) jag med ett leende på läpparna lämnade Tyrol med löfte om att komma tillbaka nästa år. Om jag kan hålla mig så länge! Kan också lägga till att mat- och snapskoman fick mig att glömma att ta med mig min ryggsäck hem jag hade med till restaurangen. Den ”lilla detaljen” fixade Gröna Lunds mycket serviceminded inriktade personal genast till. Kan inte tacka nog!
Senaste kommentarer