Köttfärsbiffar med pasta och den godaste tomatsåsen
Den godaste tomatsåsen gör man såklart själv. Om den står och puttrar länge på svag värme på spisen blir det som allra bäst. Smakerna fördjupas och förstärks. Innehållet i såsen är inget hokus pokus. Själv brukar jag höfta till det med en finhackad gul lök, två pressade vitlöksklyftor, en tetra krossade eller hela tomater (väljer man hela får man choppa till tomatern innan man lägger ner i kastrullen), ett par matskedar tomatpuré, salt, peppar och någon tesked socker och avsluta med en slatt god balsamvinäger. Låt puttra på spisen minst 30 minuter. Det har ni allt att vinna på!
Tomatsåsen passar som bas i en köttfärssås, till korv eller som jag har valt till middagen ikväll köttfärsbiffar. Köttfärsbiffar är en av de mest älskade och uppskattade maträtterna hemma hos mig. Enkelt, gott och går att variera. De kan vara fyllda med fetaost, pinjenötter, olika kryddningar, olika köttsorter, ja möjligheterna är många! Tillbehören kan man också variera. Jag brukar ofta servera kokt potatis eller ugnsbakade grönsaker till mina, men ikväll önskade sig barnen pasta så då fick det bli pasta. Jag lyxade till det med färsk pasta. Ska det vara så ska det vara liksom!
Kvällens middag blev alltså köttfärsbiffar i tomatsås med pasta, grönsaker och självklart Johnnys senap. Mums!!!
Köttfärsbiffar, 4 port
8oo g köttfärs
5 msk ströbröd
1 1/2 dl vatten eller mjölk
1 finriven gul lök
1 msk kalvfond
1 ägg
salt + peppar
Blanda vatten eller mjölk och ströbröd i en skål. Låt svälla i ca 10 min. Blanda köttfärs, finriven lök, kalvfond, ägg, salt och peppar med ströbrödet i skålen till en jämn smet. Forma till biffar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och tillaga mitt i ugn på 200 grader i ca 20 minuter. Häll av vätska från plåten lite då och då för att undvika att biffarna kokas i ugnen.
Senaste kommentarer