Krispiga grissini till kvällens middagsbjudning

Ikväll ska vi ha några kära vänner över på middag. Totalt blir vi 12 personer – 6 vuxna och 6 barn. Vi träffades genom att våra söner har gått på samma avdelning på dagis och har hängt ihop som de tre musketörerna alla dagar sedan dess. Det blir nog livat minsann!

Vi ska faktiskt börja kvällen tillsammans på ett lite annorlunda sätt. Om någon timme ska vi träffas allihopa i en sporthall i närheten som vi har hyrt en timme. Vi ska ha lite familjefotboll. Våra söner spelar i samma fotbollslag och de andra två papporna är killarnas fotbollstränare. Filippa har ju spelat fotboll (slutade denna termin för att satsa mer på dans) och dottern i en av de andra två familjerna spelar fotboll. Det blir spel och lek under trevliga omständigheter.

Sedan blir det dusch och efter det samlas vi för en trevlig middag hemma hos oss med lite plock till förrätt, kyckling i god sås till huvudrätt med ris, sallad och vitlöksbröd och ostbricka samt en Magnum dinner till efterrätt. Vi har laddat upp med mycket vin, öl, cider och alkoholfritt. Själv äter jag fortfarande antibiotika så ingen alkohol för mig. Men jag har lika kul ändå!

Hembakta Grissini

Till förrätt blir det alltså lite plock. Jag har bakat brödpinnar, Grissini, som blev helt fantastiska. Jag strödde över parmesanost på en halv sats och sesamfrön på den andra halvan. Till detta serverar vi oliver och god salami.

Ser fram emot en trevlig dag och kväll!

Grissini

6 dl vetemjöl
2 msk olivolja
1 äggvita
1 tsk socker
25 g jäst
2,5 dl vatten
1 tsk salt

Garnera med tex örtkryddor, havssalt, sesamfrö, parmesanost
Mjölk till pensling

Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen med fingervarmt (ca till 37°C) vatten. Tillsätt olja, salt, strösocker, och äggvita. Tillsätt merparten av mjölet. Arbeta degen ordentligt tills degen är fin och elastisk. Strö över mjöl, låt jäsa under duk 45 minuter. Ta ut degen på mjölat bord och knåda ihop. Forma längder och dela i mindre bitar. Rulla ut varje bit till en lång stång. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa under duk 20 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Pensla pinnarna med mjölk. Strö över havssalt, sesamfrö eller parmesan. Grädda ca 30 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Förvaras torrt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *