Midsommarmat ombord

Vi äter och dricker gott!
Vi äter och dricker gott!

Nu är det verkligen högsommar i stor del av landet. Vi vill äta enkel, gärna kall mat. Det är dessutom midsommar på fredag. Dags att planera midsommarmaten. I helgen åt vi klassisk midsommarmat ombord på båten som jag måste tipsa om. Matjessill med brynt citronsmör och ägg. Otroligt fräscht, gott och lättlagat. Passar lika bra som vi på båten som hemma i köket eller i sommarstugan. Somrigare än detta blir det inte. Färskpotatis, matjessill, gräslök och rädisor på ett stort fat. Ringla över det härliga brynta citronsmöret och lite salt kapris och sommartallriken är klar att servera. Glad midsommar!

För er som undrar, vi serverade våra grönsaker i skålar på sidan om då grönsakssmaken är som baken (delad). Vi skippade dessutom kaprisen och halverade mängden brynt smör.

Matjessill med brynt citronsmör och ägg
Matjessill med brynt citronsmör och ägg

Matjessill med brynt citronsmör och ägg, 4 port

800 g färskpotatis
4 ägg
1 knippe rädisor (à ca 220 g)
1 kruka gräslök
1 kruka dill
2 förp matjessill (à 270 g)

Brynt citronsmör
150 g smör
½ citron (finrivet skal och pressad saft)
1 dl kapris

Koka potatisen i lättsaltat vatten, gärna med dillstjälkar.  Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen försiktigt och sjud ca 7 minuter. Spola äggen kalla.

Brynt citronsmör: Bryn smöret på medelvärme i en kastrull tills det doftar nötaktigt. Riv yttersta skalet av citronen och pressa ur saft. Smaksätt smöret med citronskal och citronsaft. Rör i avrunnen kapris.

Ansa, skölj och skär rädisorna i halvor. Finhacka gräslöken och plocka dillen i vippor. Skär sillen i bitar. Skala äggen och skär dem och potatisen i halvor.

Lägg potatisen på ett fat. Lägg på ägg, sill, rädisor och ringla över smöret. Toppa med gräslök.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.