Midsommarmat ombord

Nu är det verkligen högsommar i stor del av landet. Vi vill äta enkel, gärna kall mat. Det är dessutom midsommar på fredag. Dags att planera midsommarmaten. I helgen åt vi klassisk midsommarmat ombord på båten som jag måste tipsa om. Matjessill med brynt citronsmör och ägg. Otroligt fräscht, gott och lättlagat. Passar lika bra som vi på båten som hemma i köket eller i sommarstugan. Somrigare än detta blir det inte. Färskpotatis, matjessill, gräslök och rädisor på ett stort fat. Ringla över det härliga brynta citronsmöret och lite salt kapris och sommartallriken är klar att servera. Glad midsommar!
För er som undrar, vi serverade våra grönsaker i skålar på sidan om då grönsakssmaken är som baken (delad). Vi skippade dessutom kaprisen och halverade mängden brynt smör.

Matjessill med brynt citronsmör och ägg, 4 port
800 g färskpotatis
4 ägg
1 knippe rädisor (à ca 220 g)
1 kruka gräslök
1 kruka dill
2 förp matjessill (à 270 g)
Brynt citronsmör
150 g smör
½ citron (finrivet skal och pressad saft)
1 dl kapris
Koka potatisen i lättsaltat vatten, gärna med dillstjälkar. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen försiktigt och sjud ca 7 minuter. Spola äggen kalla.
Brynt citronsmör: Bryn smöret på medelvärme i en kastrull tills det doftar nötaktigt. Riv yttersta skalet av citronen och pressa ur saft. Smaksätt smöret med citronskal och citronsaft. Rör i avrunnen kapris.
Ansa, skölj och skär rädisorna i halvor. Finhacka gräslöken och plocka dillen i vippor. Skär sillen i bitar. Skala äggen och skär dem och potatisen i halvor.
Lägg potatisen på ett fat. Lägg på ägg, sill, rädisor och ringla över smöret. Toppa med gräslök.
Senaste kommentarer