Albondigas, spanska köttbullar
Låt mig så här i juletid bjuda på bästa receptet någonsin på köttbullar. Alltså hej, amazing är förnamnet! Eller om man ska vara helt korrekt heter de Albondigas, spanska köttbullar. Köttbullarna serveras oftast med en tomatsås och det genuint spanska är gnuttan saffran i såsen. Väldigt passande nu när det vankas jul.
Varför inte skippa de traditionella julsmakerna i köttbullarna, de smakerna kommer ni få i överflöd i vilket fall. Låt er istället frestas av smarriga köttbullar i en mustig tomatsås med smak av oregeno, lagerblad och vitlök. De kommer garanterat göra succé!
Albondigas, 3-4 port
Köttbullar:
500 g köttfärs (nöt, gris, fågel el blandat)
1 riven liten gul lök
1 riven liten vitlöksklyfta
3 msk hackad bladpersilja
1 liten nypa nyriven muskot (frivilligt)
0.5-1 tsk salt
1 ägg
2-3 skivor dagsgammalt bröd
1 dl mjölk
salt, peppar
Tomatsås:
1 gul finhackad lök
2 tsk socker (frivilligt)
1 tsk torkad oregano
1 burk hela skalade plommontomater
1 dl vatten el vitt vin
1 lagerblad
salt, peppar
saffran efter tycke (frivilligt)
2 tsk finhackad bladpersilja
Köttbullar:
Lägg brödet att mjukna i mjölk. Blanda ägg, lök, vitlök, persilja, salt och muskot i en stor bunke. Krama mjölken ur brödet och blanda i. Tillsätt köttfärsen och arbeta ihop. Lägg ner köttbullarna i Crock Pot-grytan.
Tomatsåsen:
Blanda tomater, lök, vin, socker, salt, peppar, oregano, lagerblad och saffran i en skål. Häll över köttbullarna. Låt gå på svag värme i 4-5 h eller hög i 2-3 h. Rör ner persiljan vid servering. Servera med nykokt pasta eller ris.
Senaste kommentarer