Nyttigt och gott på kort tid
Som jag skrev är hösten här på allvar. Terminen har dragit igång med en rivstart. Kalendern är full, många roligheter krockar och man måste välja bort och prioritera.
Att hösten innebär en nystart för många är helt klart. Efter en lång glassig, grillig, stillasittande sommar vill alla nu plötsligt komma igång och hitta sitt (ny)gamla jag igen. Det satsas mycket på hälsa, dvs träning i kombination med bra kost.
Detta märks inte bara på gymmen utan även i bokhandlarna. Som jag skrev om tidigare har det kommit ut flera intressanta och peppande träningsböcker man får massa tips och inspiration från (jag har ytterligare en jag ska berätta om i separat inlägg, Styrka för kvinnor av Olga Rönnberg).
Det har också kommit ut flera intressanta, inspirerande och mycket användbara kokböcker som har nyttig, hälsosam men ändå snabblagad mat som röd tråd. Jag har tidigare hyllat Marita Karlson ”Hälsokick!” och Fredrik Paulún Paulúns fastfood. Underbara bilder och fantastiska hälsosamma recept.
Nu vill jag tipsa om ytterligare en av mina nya favoriter, Sara Begner Veckans favoriter – Middag på bara 30 minuter. Sara har skapat recept i skaplig hälsosam förpackning inom ramarna för ett liv där mycket annat ska få plats. Med rätt knep och lite planering är det inte svårt att laga god och variationsrik middag på under en halvtimme. Det krävs bara tid för planering så är man hemma!
Boken innehåller massor av inspiration och smarta tips. Det är temabaserade kapitel som alla har olika lösningar på de vanligaste vardagsproblemen. Recept på allt-i-ett, långkok, eget bake-off bröd, middag för matlåda, barnens kockskola med recept/bilder/tydliga instruktioner, recept där grönsakerna står i fokus, smörgås/soppa/sallad, skåpmat, helghärligheter och veckoplaneringsscheman med inköpslistor.
Förutom recept är boken full med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären, knep för hur man tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem.
Den här boken kommer garanterat plockas fram ofta hemma hos mig. Enkla, jordnära recept, de flesta riktigt nyttiga och med ingredienser som finns i var mans hem. Framför allt gillar jag råvaruregistret längs bak. Där kan man lätt kan slå upp den ingrediens du har hemma eller är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just detta. Barnens kockskola-kapitlet ska jag visa för barnen. De visar ofta intresse för att hjälpa till med matlagning och här kan de både få tips och instruktioner på hur de ska gå till väga medan mamma sätter sig i soffan med ett glas vin!
Åh spännande, har faktiskt fundera på den boken med recepten.
Kanske den är värd i inverstera i 🙂