Klassisk januarimat
Imorgon är det tillbaka till jobb och skola efter välförtjänt jullov för många familjer. Nu kommer gymmen börja fyllas upp ordentligt och kosten styras om till det mer nyttiga slaget (hört det förut?!). Allt detta samtidigt som plånboken kanske ekar tom. Troligen har massa pengar plöjts ner på julmat, julklappar, julresor och nyårsfirande. På borden kommer det serveras klassisk januarimat som soppor, pyttipanna på julrester, varma och kalla sallader och grytor gjord på billiga styckdetaljer. Vad gäller sallader, missa INTE svärmors råkostsallad. Perfekt att ha stående i kylen. Håller sig minst 2 veckor så gör en stor sats.
Vår första riktiga vardag kommer att starta med en billig, nyttig och vällagad köttfärssås som jag lagade till idag. Till detta serveras spaghetti, riven parmesanost och fräscha grönsaker. Själva köttfärssåsen gjorde jag i min Crock Pot. En av de rätter som jag tycker lämpar sig extra bra i Crock Pot är just köttfärssås/bolognese samt olika grytor. Maten kan tillagas på svag värme under lång tid, smaker utvecklas och fördjupas, grönsakerna behåller sin spänst och många näringsvärden behålls. Man kan sätta på maten innan man går till jobbet. När man kommer hem väntar underbar mat färdig att ställas fram på bordet.
Det bästa med köttfärssås och bolognese är att man kan freestyla utifrån eget smak och tycke och vad som finns hemma i kylen. Jag har ett basrecept jag utgår från. Sedan lägger jag till och drar ifrån. Ibland rundar jag av med en god creme fraiche eller en skvätt grädde för extra smak och djup.
Vill ni hellre göra en vegetarisk motsvarighet har jag ett recept på en bolognese som faktiskt nästan är lika god som köttfärssåsen och minst lika nyttig (om inte nyttigare).
Köttfärssås, 4-6 port
800 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 riven morot
1 riven palsternacka
1/4 riven rotselleri
1 burk (400 g) krossade tomater
4 msk tomatpuré
salt, peppar och andra goda kryddor som oregano och timjan
Bryn köttfärsen i het panna eller i tillagningsgrytan. Häll i övriga ingredienser och krydda med salt, peppar och övriga kryddor efter smak och tycke. Låt gå på låg effekt i 8 timmar. Servera med pasta och toppa med parmesan.
Senaste kommentarer