LAGA steg för steg
Clara Lidström och Annakarin Nyberg släppte i slutet på september den femte delen i sin bokserie som ska inspirera barn att laga mat, odla, pyssla och ordna kalas på sina egna villkor. Jag har sedan tidigare recenserat God Jul – kakor, knäck och karameller, Odla samt Fixa. Den nya boken heter LAGA steg för steg och innehåller tio olika recept. Boken vänder sig framför allt till barn i ålder 6-9 år, men självklart även till alla som är nybörjare i köket.
De recept som presenteras i boken är maträtter som går hem hos de flesta barn som tex Köttfärslimpa, Tomatsoppa, Lasagne, Tacopaj, Fina fisken, Spaghetti och köttfärssås och Korv stroganoff. Meningen är att barnen själva ska klara av att laga maten utan någon vuxens hjälp. Recepten är därför okomplicerade och något förenklade. Som ytterligare hjälp är recepten kompletterade med lekfulla illustrationer och tydliga instruktioner. Plus i kanten till att det även ges förslag på vilka ingredienser som kan bytas ut i de olika recepten för att göra rätterna vegetariska, laktos- eller glutenfria. Mat som alla kan äta med andra ord!
Barnen och jag gillade boken. Populära rätter och bra och roliga instruktioner. Mina barn är riktiga noviser i köket men med denna bok kan de säkert ta ut svängarna och våga experimentera mer med smaker och ingredienser.
Jag har dock en invändning. Varför är det creme fraiche, grädde eller ost i så många av recepten? Barn, och inte heller vuxna om det inte finns medicinska behov, ska inte banta men några fler magra alternativ hade varit på sin plats. Självklart utan att peka ut dessa som mer hälsosamma än de andra. Men i övrigt en riktigt bra bok som jag hoppas väcker barnens matlagningsintresse. Skulle vara härligt att komma hem från jobbet, sätta sig vid dukat bord och bli serverad barnens egenhändigt tillagade måltid!
Senaste kommentarer