LAGA steg för steg

Böcker som uppmuntrar barnens kreativitet!

Böcker som uppmuntrar barnens kreativitet!

Clara Lidström och Annakarin Nyberg släppte i slutet på september den femte delen i sin bokserie som ska inspirera barn att laga mat, odla, pyssla och ordna kalas på sina egna villkor. Jag har sedan tidigare recenserat God Jul – kakor, knäck och karameller, Odla samt Fixa. Den nya boken heter LAGA steg för steg och innehåller tio olika recept. Boken vänder sig framför allt till barn i ålder 6-9 år, men självklart även till alla som är nybörjare i köket.

LAGA steg för steg

LAGA steg för steg

De recept som presenteras i boken är maträtter som går hem hos de flesta barn som tex Köttfärslimpa, Tomatsoppa, Lasagne, Tacopaj, Fina fisken, Spaghetti och köttfärssås och Korv stroganoff. Meningen är att barnen själva ska klara av att laga maten utan någon vuxens hjälp. Recepten är därför okomplicerade och något förenklade. Som ytterligare hjälp är recepten kompletterade med lekfulla illustrationer och tydliga instruktioner. Plus i kanten till att det även ges förslag på vilka ingredienser som kan bytas ut i de olika recepten för att göra rätterna vegetariska, laktos- eller glutenfria. Mat som alla kan äta med andra ord!

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

Roliga bilder och ...

Roliga bilder och …

... tydliga instruktioner.

… tydliga instruktioner.

Barnen och jag gillade boken. Populära rätter och bra och roliga instruktioner. Mina barn är riktiga noviser i köket men med denna bok kan de säkert ta ut svängarna och våga experimentera mer med smaker och ingredienser.

Mumsiga blåbärsplättar!

Mumsiga blåbärsplättar!

Vem blir inte sugen på denna läckra korv stroganoff?!

Vem blir inte sugen på denna läckra korv stroganoff?!

Jag har dock en invändning. Varför är det creme fraiche, grädde eller ost i så många av recepten? Barn, och inte heller vuxna om det inte finns medicinska behov, ska inte banta men några fler magra alternativ hade varit på sin plats. Självklart utan att peka ut dessa som mer hälsosamma än de andra. Men i övrigt en riktigt bra bok som jag hoppas väcker barnens matlagningsintresse. Skulle vara härligt att komma hem från jobbet, sätta sig vid dukat bord och bli serverad barnens egenhändigt tillagade måltid!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.