Ett lyckat experiment
Ibland lyckas man, ibland inte! Det gäller det mesta när man testar nya saker oavsett vad det handlar om. Jag experimenterar ofta i köket med varierat resultat. Idag testade jag att baka en vörtlimpa och resultatet blev fantastiskt. Jag googlade runt en hel del först och hittade tusen olika varianter på hur man bakar detta bröd. Jag utgick från receptet på baksidan av en vörtmixpåse från Santa Maria och gjorde sedan min egen variant på detta efter det jag hade hemma och vad jag tycker om.
Brödet blev som sagt kanon. Perfekt avvägd vörtsmak, lagom sött, knaprig skorpa och mjukt, saftigt inre. Har jag tid bakar jag nog fler limpor och tar med till jul!
Vörtlimpa, 1 litet bröd
25 g jäst
25 g smör
1 dl cola light/julmust
3/4 dl vatten
1 msk sweet leaf steviaströ
45 g vörtmix
2 dl rågsikt
2 msk vetegroddar
2 1/2 dl vetemjöl
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och blanda med cola/must, vatten, sweet leaf stevia och vörtmix. Värm till 37 grader, häll över jästen och lös upp den. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen i maskin under ca 10 min. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme. Vänd sedan ner degen i en brödform. Låt jäsa igen till dubbel storlek, ca 1 timme. Pensla med vatten och grädda brödet i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills innertemperaturen är 98 grader. Ät och njut!
Kul att du är med i tävlingen. Lycka till! 🙂
Det där brödet såg gott ut 🙂