Långlagad högrev
Mitt allra populäraste recept är långlagad högrev. Jag förstår varför, det är en av min och familjens favoriträtter. En bit högrev läggs ned i crock-pot (fungerar lika bra i ugn) tillsammans med lite grönsaker, kryddor och vin. Sedan sköter maten sig själv.
Att denna rätt är mycket billig är också en faktor som tilltalar många. Högrev kan man ofta hitta till väldigt bra pris och grönsakerna som ingår kostar en spottstyver. En skvätt rödvin kanske finns över från helgens finmiddag? Köttet blir efter tillagning verkligen mört och smakrikt. Såsen blir krämig med underbara smaker från alla kryddor, grönsaker och kött. Jag mixar alltid den vätska som bildas med en del av rotfrukterna innan servering för att få en krämig och god sås. Då kan man dra ner på mängden grädde eller till och med bara använda mjölk. Såsen blir krämig i alla fall. Själv använde jag ca 1/2 dl grädde bara. Att mixa grönsaker till en sås är ett perfekt sätt att lura grönsaksvägrande barn (som Gustaf) att äta sånt de tror de inte gillar. Det man inte ser finns inte!
Potatis eller ris och hemgjord lingonsylt och/eller osötat äppelmos och självklart grönsaker är perfekta tillbehör. Så galet gott! Vi åt det till middag ikväll och som vanligt sa det bara slurp så var all mat slut.
Nattbakad högrev i crock-pot, 4 port
1 kg högrev (eller annat helt kött i bit)
Salt och vitpeppar
1 morot
1 palsternacka
1 purjolök
1 gul lök
½ kruka färsk timjan
2 lagerblad
3 dl rödvin
Sås:
1 ½ dl vispgrädde/mjölk
Salt och peppar
4 port kokt potatis
Gnid in högreven med salt och vitpeppar. Bryn runtom i smör i het panna. Lägg ned köttet i Crock-Pot. Skala morot, palsternacka och gul lök. Skär dessa och purjolöken i mindre bitar och lägg runt köttet. Häll på vin så att det precis täcker köttbiten. Lägg i lagerblad och lite timjan. På med locket. Ställ på låg effekt i 8 timmar.
När köttet är klart lyft ur det ur grytan, sila buljongen och koka samman med grädde eller mjölk till en god sås. Servera med kokt potatis, grönsaker och hemgjord lingonsylt.
Nattbakad högrev i gryta, 4 port
1 kg högrev (eller annat helt kött i bit)
Salt och vitpeppar
1 morot
1 palsternacka
1 purjolök
1 gul lök
½ kruka färsk timjan
2 lagerblad
3 dl rödvin
Sås:
1 ½ dl vispgrädde
Salt och peppar
4 port kokt potatis
Sätt ugnen på 90°. Gnid in högreven med salt och vitpeppar och lägg i en ugnsfast gryta. Lägg alla grönsaker i grytan, fyll på med vin och vatten så att det precis täcker köttbiten. Lägg i lagerblad och lite timjan. Ställ in i ugnen och tillaga ca 12 timmar.
När köttet är klart lyft ur det ur grytan, sila buljongen och koka samman med grädde till en god sås. Servera med kokt potatis.
Har fått en slow cooker i julklapp. Vilket blir bästa resultat av såsen till högreven mixa den eller sila den blanda i en skvätt grädde.
Mixa och sen lite grädde tycker jag – mums!!!