Zeta Novello
Alla som känner mig och som regelbundet läser min blogg vet att jag är kraftig motståndare till dieter av olika slag. Dieter och kamp mot hunger i syfte att gå ner i vikt slutar sällan väl. Jag förespråkar istället att man äter bra mat. Genom bra val kan du äta dig mätt och belåten med gott samvete. Medelhavskost har ofta lyfts fram som ett bra val. Den ut på att äta mycket frukt, grönsaker, fisk, vitt kött, nötter, fullkorn, nyttiga fetter och mindre av onyttiga fetter och rött kött. Olivolja ska man äta mycket av, det är bra för hälsan.
Tur för mig, jag älskar olivolja! Olivolja använder jag för att steka, göra dressing/vinägrett och ringlar direkt över mat som sallader, pasta, risotto, charkuterier och bröd. För en italienare är olivoljan lika viktig på bordet som salt och peppar. Igår var jag inbjuden av Zeta till en provsmakning av säsongens första olivolja, Zeta Novello.
Till skillnad från vin som bara blir bättre med åren bör olivolja konsumeras ung. Ju färskare olivoljan är desto renare, rikare och intensivare är smaken och aromen. Årets första olivolja är därför en efterlängtad primör runt medelhavet. Hos Zeta heter den första oljan Zeta Novello. Det som gör den unik är att enbart oliverna från skördens första tio dagar används. Nu är årets flaska här och den har jag fått äran att bli en av de första att få testa!
Årets Zeta Novello har en grön färg och en intensiv färsk och gräsig arom och smak. Den kännetecknas även av en pepprig eftersmak samt mild beska vilket är ett kvalitetstecken och en signal om ett högt näringsinnehåll. De första lite halvmogna gröna oliverna innehåller allra mest polyfenoler. Polyfenoler är antioxidanter med många positiva effekter. Bland annat skyddar de blodfetterna från oxidativ stress samt verkar antiinflammatoriskt. Dessutom förebygger de hjärtkärlsjukdom och vissa former av cancer, hämmar vissa ögonsjukdomar och motverkar åldrande.
Eventet höll till på Zetas egen restaurang Deli Di Luca. En fantastisk italiensk delibutik med café, restaurang och vinbar på Södermalm. De serverar allt från frukost, lunch, middag och fika samt säljer charkuterier och matvaror från Zeta. Vi bjöds på en fantastisk frukost med mackor, croissanter (mums), juice, te och kaffe. Jag älskar sådana här små mysiga pärlor där man bara kan slinka in för en matbit att äta på plats eller delikatesser och godsaker att köpa med hem. Jag fick mersmak och hoppas att få återkomma till delin snart igen, gärna över en bit god mat.
Vi som var på plats erbjuds att utforska denna säsongens första olivolja, Zeta Novello tillsammans med tre andra olivoljor som jämförelse under vägledning av sensorikern och olivoljeexperten Johan Blanche. På plats finns även Paolo Parini, överläkare på Karolinska och professor i klinisk kemi, för att kort beskriva olivoljans alla hälsofördelar. Tyvärr hade jag inte möjlighet att stanna på oljeprovningen då jag hade annat inbokat men innan jag gick hann jag både äta frukost samt klämma, känna, smakar och lukta på de olika oljorna.
Zetas olivolja finns i många olika varianter, alltifrån ett bassortiment till exklusiva regions- och gårdsoljor. Olivolja tillverkas genom att oliver pressas. Eftersom oliverna skördas vid olika mognadsgrad får olivoljan olika karaktär. Dessutom blandar man också olivolja från oliver med olika ursprung för att få fram olika smakkaraktärer. Precis som man blandar olika druvor vid vintillverkning. En helt ny värld att upptäcka alltså!
Senaste kommentarer