Zeta Novello

Olivoljeprovning med Zeta Novello

Olivoljeprovning med Zeta Novello

Alla som känner mig och som regelbundet läser min blogg vet att jag är kraftig motståndare till dieter av olika slag. Dieter och kamp mot hunger i syfte att gå ner i vikt slutar sällan väl. Jag förespråkar istället att man äter bra mat. Genom bra val kan du äta dig mätt och belåten med gott samvete. Medelhavskost har ofta lyfts fram som ett bra val. Den ut på att äta mycket frukt, grönsaker, fisk, vitt kött, nötter, fullkorn, nyttiga fetter och mindre av onyttiga fetter och rött kött. Olivolja ska man äta mycket av, det är bra för hälsan.

Varmt och mysigt inomhus, kallt och snöigt utomhus.

Varmt och mysigt inomhus, kallt och snöigt utomhus.

Deli Di Luca

Deli Di Luca

Tur för mig, jag älskar olivolja! Olivolja använder jag för att steka, göra dressing/vinägrett och ringlar direkt över mat som sallader, pasta, risotto, charkuterier och bröd. För en italienare är olivoljan lika viktig på bordet som salt och peppar. Igår var jag inbjuden av Zeta till en provsmakning av säsongens första olivolja, Zeta Novello.

En fantastisk italiensk delibutik med café, restaurang och vinbar

En fantastisk italiensk delibutik med café, restaurang och vinbar

Till skillnad från vin som bara blir bättre med åren bör olivolja konsumeras ung. Ju färskare olivoljan är desto renare, rikare och intensivare är smaken och aromen. Årets första olivolja är därför en efterlängtad primör runt medelhavet. Hos Zeta heter den första oljan Zeta Novello. Det som gör den unik är att enbart oliverna från skördens första tio dagar används. Nu är årets flaska här och den har jag fått äran att bli en av de första att få testa!

Deli de Luca bjöd på goda mackor med olivolja, mozarella och skinka.

Deli de Luca bjöd på goda mackor med olivolja, mozarella och skinka.

Färska, nybakade croissanter är bland det bästa jag vet!

Färska, nybakade croissanter är bland det bästa jag vet!

Årets Zeta Novello har en grön färg och en intensiv färsk och gräsig arom och smak. Den kännetecknas även av en pepprig eftersmak samt mild beska vilket är ett kvalitetstecken och en signal om ett högt näringsinnehåll. De första lite halvmogna gröna oliverna innehåller allra mest polyfenoler. Polyfenoler är antioxidanter med många positiva effekter. Bland annat skyddar de blodfetterna från oxidativ stress samt verkar antiinflammatoriskt. Dessutom förebygger de hjärtkärlsjukdom och vissa former av cancer, hämmar vissa ögonsjukdomar och motverkar åldrande.

Eventet höll till på Zetas egen restaurang Deli Di Luca. En fantastisk italiensk delibutik med café, restaurang och vinbar på Södermalm. De serverar allt från frukost, lunch, middag och fika samt säljer charkuterier och matvaror från Zeta. Vi bjöds på en fantastisk frukost med mackor, croissanter (mums), juice, te och kaffe. Jag älskar sådana här små mysiga pärlor där man bara kan slinka in för en matbit att äta på plats eller delikatesser och godsaker att köpa med hem. Jag fick mersmak och hoppas att få återkomma till delin snart igen, gärna över en bit god mat.

En sista genomgång innan eventet drar igång.

En sista genomgång innan eventet drar igång.

Olivoljeprovning!

Olivoljeprovning!

Vi som var på plats erbjuds att utforska denna säsongens första olivolja, Zeta Novello tillsammans med tre andra olivoljor som jämförelse under vägledning av sensorikern och olivoljeexperten Johan Blanche. På plats finns även Paolo Parini, överläkare på Karolinska och professor i klinisk kemi, för att kort beskriva olivoljans alla hälsofördelar. Tyvärr hade jag inte möjlighet att stanna på oljeprovningen då jag hade annat inbokat men innan jag gick hann jag både äta frukost samt klämma, känna, smakar och lukta på de olika oljorna.

Zetas olivolja finns i många olika varianter, alltifrån ett bassortiment till exklusiva regions- och gårdsoljor. Olivolja tillverkas genom att oliver pressas. Eftersom oliverna skördas vid olika mognadsgrad får olivoljan olika karaktär. Dessutom blandar man också olivolja från oliver med olika ursprung för att få fram olika smakkaraktärer. Precis som man blandar olika druvor vid vintillverkning. En helt ny värld att upptäcka alltså!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.