Laxvariation
Att jag lagar mycket lax kan inte ha undgått någon som följer denna blogg. De främsta anledningarna är att lax är nyttigt, gott och ofta har ett bra pris. Tre bra argument. Oftast ugnsbakar jag laxen och varierar mig med olika toppingar och tillbehör. Idag bestämde jag mig för att göra inkokt lax istället. Att koka och ångkoka mat är ett mycket hälsosamt sätt att tillaga mat då inget fett behövs. Smakerna kommer ändå fram och kommer till sin fulländning! Dessutom går det snabbt och det är inte fy skam i dagens stress-samhälle.
Kvällens middag blev inkokt lax med ugnsbakade grönsaker och thai chili-sås (kvarg blandat med thai chili). Laxen blev verkligen perfekt. Fick supergod smak från lagen och blev alldeles perfekt kokt med lagom rosa kärna. Mumsigt värre!
Inkokt lax, ca 4-5 port
1 kg lax i portionsbitar
1 l vatten
2 msk vinäger
3 tsk salt
5 st vitpepparkorn
2 st kryddpepparkorn
1 st liten gul lök
1 st liten morot
3 st dillkvistar
Skala och dela grönsakerna i grova bitar. Koka upp vattnet med de övriga ingredienserna och låt lagen koka 5-10 minuter så att den får smak. Häll lagen över fiskbitarna, sjud därefter under lock i 6-10 minuter, beroende på storlek. Servera fisken varm eller kall med tex kokt potatis och kall sås.
Senaste kommentarer