Linscurry med pumpa i Crock-Pot
Idag gjorde jag en fantastiskt god maträtt som passar utmärkt nu när hösten, mörkret och kylan är här. Dessutom extra passande i Halloween-tider. Den innehåller nämligen pumpa. I enlighet med rådande mattrend är den dessutom vegetarisk. Det blev en linscurry med pumpa i Crock-Pot. Självklart går det lika bra att göra rätten i en vanlig gryta på spisen. Så är också ursprungsreceptet skapat. Jag bifogar båda tillagningssätten nedan. Jag älskar ju att använda min Crock-Pot då den i princip lagar maten av sig själv. Receptet kommer från senaste Ica Buffé-tidningen och heter Linscurry med pumpa, kokos och lime.
Så här presenteras receptet: Här har du en rätt som aldrig sviker dig, en riktig stjärna i vardagsmatsrepertoaren. Den har smaker som jordnära spiskummin och mysig kanel, syrlig lime, frisk koriander, het chili och vitlök – i perfekt harmoni med söt butternutpumpa och mumsiga linser. Efter att ha avnjutit både en och två vältagna portioner av linscurryn är det här en beskrivning jag helt klart skriver under på. En ny vegetarisk favorit! Kan ätas med ris eller som vi gjorde med ett nybakat bröd, varför inte ett passande naan-bröd?!
Linscurry med pumpa, kokos och lime, 4 port
250 g belugalinser
400 g butternutpumpa
1 1/2 tsk salt
5 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 – 2 röda chilifrukter alternativt chiliflakes
2 tomater
1 1/2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen kanel
1 tsk paprikapulver
1 tsk malen koriander
1 förp kokosmjölk (ca 400 ml)
1 dl vatten
1 msk tahini
1 msk honung eller agavesirap
1 msk färskpressad limejuice
3 msk japansk soja
svartpeppar
Till servering
färsk koriander
kokt fullkornsris
srirachasås
limeklyftor
inlagd rödlök
Yoghurtsås
2 dl yoghurt (3%)
1 tsk honung eller agavesirap
1 tsk olivolja
1 krm salt
Gurksallad
1/2 gurka
1 msk risvinäger
Instruktioner Crock-Pot:
Skala och skär pumpan i centimeterstora tärningar. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala vitlöken och krossa till en paste med resten av saltet. Dela, kärna ur och finhacka paprikan och chili. Hacka tomaterna. Lägg ner allt i Crock-Pot. Tillsätt linser, kokosmjölk, vatten, tahini, honung, soja, limejuice och samtliga kryddor. Tillaga på hög värme 3 1/2 timmar. Kolla till då och då, späd eventuellt med mer vatten.
Instruktioner ugn/spis:
Sätt ugnen på 200°C.
Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Häll av, låt rinna av och ställ åt sidan. Skala och skär pumpan i cm-stora tärningar. Lägg i en ugnsform och blanda med olivolja och 1/3 av saltet. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala vitlöken och krossa till en paste med resten av saltet. Dela, kärna ur och finhacka paprikan och chili. Hacka tomaterna. Fräs schalottenlöken i olivolja i en stekpanna på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt vitlök, paprika, chili, tomater och kryddor. Fräs ytterligare några minuter på låg värme. Rör i de kokta linserna, den rostade pumpan, kokosmjölk, tahini och honung. Låt curryn sjuda ca 5 minuter. Rör då och då, späd ev med vatten. Tillsätt limejuice och soja. Låt sjuda ytterligare någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen.
Yoghurtsås: Blanda alla ingredienser med olivolja och salt.
Gurksallad: Hyvla gurkan tunt med mandolin eller osthyvel och blanda med risvinägern.
Till servering: Ringla lite olivolja över curryn och toppa med koriander. Servera med yoghurtsås, gurksallad, kokt ris, srirachasås, limeklyftor och gärna inlagd rödlök.
Senaste kommentarer