Green Kitchen At Home
Under hösten har det släppts massor av inspirerande böcker inom framför allt segmentet kost och hälsa. Den här årstiden behöver vi extra mycket färg, inspiration och tips. Då är en kokbok full med härliga recept och läckra bilder den perfekta humörhöjaren. En av favoriterna är Green Kitchen-böckerna. Jag verkligen älskar dessa kokböcker. Recepten är hälsosamma, smarta och inspirerande. Det känns enkelt men ändå nytt. Och bilderna är magiska! Jag vill bara laga till allt! Nu har den fjärde boken i serien kommit, Green Kitchen At Home. Författare är paret bakom Green Kitchen Stories.
I Green Kitchen At Home har författarna David Frenkiel och Luise Vindahl samlat recepten på den mat de själva lagar och ständigt återkommer till. Helt enkelt enkel och hälsosam vegetarisk mat att njuta av varje dag. Här finns snabblagade och barnvänliga recept för stressiga vardagar men även helgens middagar då man har mer tid och energi att stå i köket. Vi får recept, tricks och genvägar som gör det möjligt att äta god mat varje dag beroende på vad man gillar och hur mycket tid man har.
Boken inleds med kapitlet Kylskåpsfavoriter som jag ser som det kanske viktigaste kapitlet. I det kapitlet får vi tips på hemgjorda ”basvaror” som är perfekt att ha laddat upp med i kylen för att en stressig vardag relativt snabbt och enkelt kunna laga till en riktig måltid. På så sätt slipper man springa in på närmaste thai-hak för takeaway när tiden och orken är knapp. Många av dessa favoriter kan också köpas färdiga i snabbköpet om man inte hunnit ligga steget före. Kylskåpsfavoriterna återkommer författarna till i olika måltider i boken. Genom att helt enkelt para ihop dom med varandra och lägga till en extra ingrediens får man en hel rad lättlagade rätter. Vi hittar recept på tex Perfekt pesto, Himmelsk hummus, Rismjölspannkakor och Regnbågsbröd.
Sedan följer kapitlen Frukost, Mat att ta med, Måndag till fredag, På helgen, Röror och annat samt Desserter. Recepten är som sagt vegetariska, veganska alternativ ges, och glutenfria. Självklart kan man ersätta och lägga till efter eget smak och tycke. Konceptet är enkla, okomplicerade rätter. Comfort food för att använda ett modernt begrepp. Ingredienslistorna är relativt korta och finns att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. En del av recepten har publicerats på parets blogg men vi får även stifta bekantskap med nya opublicerade recept.
Kombinationen lockande recept och färggranna bilder blandat med författarnas personliga berättelser får i alla fall mig att gå i spinn. Jag vill bara rusa ut i köket och börja laga varenda recept. Det svåra var att välja vad jag skulle börja med. Valet föll på Himmelsk hummus.
Jag älskar hummus. Det är verkligen en mångsidig och läcker röra. Köper ofta färdiggjord i butik fast det är så lätt att göra själv. I kokboken ges vi tre alternativa tillvägagångssätt. Du kan göra den från grunden med hjälp av torkade kikärtor, slänga ihop en snabbversion med färdigkokta kikärtor eller så kan du bege dig till närmaste mataffär och köpa den hummus som har den kortaste ingredienslistan. Jag valde alternativ nummer två även om jag hade torkade kikärtor hemma. Blev ju så sugen på att testa på en gång! Hur enkelt som helst. Och hummusen blev verkligen himmelskt god! Receptet finns på parets blogg.
Senaste kommentarer