Muufo piroger och kåldolmar

Muufo piroger och kåldolmar

Muufo piroger och kåldolmar

Idus förlag gav förra året ut kokboken Kokbok för gamers som inte orkar. En kokbok för spelande ungdomar som är nybörjare i köket, skriven på gamers eget språk och med glimten i ögat. Nu kommer Idus med en ny kokbok Muufo, piroger och kåldolmar – En matresa med Potatisgårdens vänner. Kokboken är resultatet av möten mellan människor från många olika kulturer. Tillsammans har de lagat sina traditionella och mest älskade recept som nu finns samlade i denna kokbok.

Många av recepten får vi en kort bakgrund och historia kring.

Många av recepten får vi en kort bakgrund och historia kring.

Mat är så mycket mer än något vi äter för att bli mätta. Mat är identitetsskapande och säger något om vilka vi är och var vi kommer från. Vår svenska husmanskost influeras tack vare invandringen dagligen av mat från andra länder. Klassiker som kåldolmar, ärtsoppa och lutfisk blandas nu med rätter som pizza, kebab och tacos och serveras hos vilken Svensson-familj som helst. I den här nya boken får vi stifta bekantskap med denna nya svenska-ish husmanskost.

Hawas kryddiga grönsaksröra.

Hawas kryddiga grönsaksröra.

Kokboken är uppdelad efter olika huvudråvaror – Ägg, Nötkött, Kyckling, Grönsaker, Bröd och Det lilla extra. Boken är full med recept på spännande rätter med för många annorlunda namn. Sirnica (Bosnisk ostpaj), Zigni (Eritreansk köttgryta), Syrisk kyckling med ris och nötter, Kasheka, Sambosa, Karjalanpiirakka (Karelska piroger) och Pressgurka.

Persisk kyckling med saffran.

Persisk kyckling med saffran.

Många recept har förutom ingredienslista och bild även en berättelse där vi får veta mer om maträtten och dess historia. Det är inga krångliga och komplicerade recept, utan verkar enkla att tillaga. De flesta ingredienser finns i vilken välsorterad livsmedelsaffär som helst.

Muufo som är ett bröd.

Muufo som är ett bröd.

Jag gillar den här kokboken. Superkul att få ta del av nysvenskars traditionella rätter, kunna inspireras och testa nya smaker. Det enda jag skulle önskat är lite läckrare bilder på maten. Bilderna är rätt mörka och trista. Ska man lockas att våga testa nytt behöver nog många inspirerande bilder som får det att vattnas i munnen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *